Niger prepovedal francoske televizijske programe; je Niger v EU?

Thomas Röper

  1. avg. 2023 17:08

Tiskovna predstavnica odposlanca EU za zunanje zadeve Josepa Borrella je prepoved oddajanja francoskih televizijskih postaj v Nigru označila za “kršitev temeljnih pravic”. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je v odzivu EU najprej nastavila ogledalo.

Niger je v državi prepovedal delovanje francoskih televizijskih postaj RFI in France 24, na kar se je odzvala EU. Nabila Massrali, tiskovna predstavnica sivolasega diplomatskega šefa EU Borrella, je zapisala na X (prej Twitter):

“EU meni, da je ukinitev @RFI in @FRANCE24 v Nigru nesprejemljiva. Ta ukrep pomeni resno kršitev pravice do obveščenosti in svobode izražanja. EU najostreje obsoja te kršitve temeljnih svoboščin.”

To je bilo Mariji Zaharovi, tiskovni predstavnici ruskega zunanjega ministrstva, vredno odziva na Telegramu, ki nazorno pokaže dvojna merila EU in ki sem ga zato prevedel prav tako brez komentarjev (povezave in poudarki so iz izvirnika) kot izjavo Borrellove tiskovne predstavnice na X (prej Twitter), tako da si bralci lahko sami ustvarijo mnenje o stališčih vpletenih strani.

Prevod se glasi:

“EU meni, da je prekinitev delovanja RFI in France 24 v Nigru nesprejemljiva. Ta ukrep je resna kršitev pravice do obveščenosti in svobode izražanja,” je danes zjutraj tvitnila Nabila Massrali, tiskovna predstavnica Evropske službe za zunanje delovanje in Josepa Borrella.

Gospa Massrali, zelo nas veseli, da ste opozorili na stanje medijev in pravice novinarjev po svetu. Vendar pa Niger ni v EU. Toda očitno si svoje pristojnosti razlagate zelo široko. Poglejmo, kako je z zadevami v vaši neposredni pristojnosti.

Rusko zunanje ministrstvo že več let vodi statistične podatke o takšnih kršitvah. Škoda, da jih ne poznate.

Torej:

    S sklepom Sveta EU je bilo začasno ustavljeno oddajanje ruskih televizijskih kanalov Prvi kanal, Rusija 1, NTV in REN TV ter vseh vsebin kanalov RT in Sputnik, prav tako pa je bila ukinjena licenca za Cargrad.

    Proti ruskim novinarjem in vodjem medijev – Olegu Dobrodejevu, Pavlu Goosevu, Alekseju Pimanovu, Dmitriju Kiseljovu, Margariti Simonyan, Borisu Korčevnikovu, Marini Kim, Kirillu Vishinskemu, Kirillu Klejmonovu, Marini Ahmedovi in številnim drugim – so bile uvedene osebne sankcije.

Zdaj pa v države EU:

    Avstrija nalaga globe za razširjanje gradiva RT in Sputnika.

    V Bolgariji je oddajanje RT in Sputnika omejeno.

    V Nemčiji je Komisija za licenciranje in nadzor prepovedala oddajanje RT DE v ZRN.

    V Italiji so bili računi VGTRK blokirani.

    V Latviji je bilo prepovedano oddajanje RTR, Rossiya 24, TV Centre, TNT, CTC, RTVI, Peretz!, RBC, Moya Planeta, Domashny, NTV in 18 drugih kanalov Gazprom-Media Holding, blokiran je bil dostop do lenta.ru, ria.ru in vz.ru, glavni urednik Sputnika Litva Marat Kasem pa je bil aretiran.

    V Litvi so bili prepovedani vsi ruski kanali in blokirane vse spletne strani, na katerih jih je mogoče videti na spletu.

    V Luksemburgu je bilo ustavljeno oddajanje programov RT in Sputnik.

    Na Malti je bilo blokirano satelitsko oddajanje ruskih televizijskih kanalov.

    Na Poljskem so bili prepovedani programi RT, RT Documentary, RTR-Planeta, Sojuz TV in Rossija 24.

    Na Finskem so ustavili oddajanje programa RT.

    V Franciji so bili blokirani Sputnikovi računi na družbenih omrežjih, bančni računi RT France, ukinjeni so bili ruski televizijski kanali RTR Planeta, Rossija 24 in TV Centre, medijski regulator pa je ustavil oddajanje programov Prvi kanal, Russia 1 in NTV.

    V Estoniji je bilo ustavljeno oddajanje programov RTR Planeta, NTV Mir in Rossija 24, blokirana so bila vsa spletna mesta, na katerih jih je mogoče videti na spletu, blokiran pa je bil tudi dostop do ruskih novičarskih spletnih mest ntv.ru; ren.tv; 5-tv.ru; 78.ru; 1tv.com; lenta.ru; tass.ru.

To je le del celotnega mehanizma sistematičnih kršitev pravic medijev in novinarjev na ozemlju EU. Gre za resen napad na pravico do obveščenosti in svobodo izražanja. Da bi rešili težave, povezane s sedanjimi razmerami na ozemlju EU, je treba nujno ponovno vzpostaviti pravičnost. O tem govorimo že leta.

Potem se lahko brez skrbi posvetimo razmeram v Nigru. Dokler bo EU ravnala enako kot Niger, vam ne pristoji, da ga obsojate.

 

Vir https://test.rtde.tech/meinung/177005-niger-verbietet-franzoesische-sender-die-reaktion-der-eu-ist-entlarvend/

Prevod L.P.

Ta vnos je bil objavljen v EU, Francija, NATO, Ukrajina, Vojna z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja