Moram priznati, da stvari ne dohajam več

V zadnjem tednu se je dogajalo enostavno prehitro, poleg tega pa sem imel resne osebne težave vodoinštalaterske narave.

Naštejem lahko par stvari, o katerih glavni mediji (skoraj) ne poročajo, komentirati pa ne morem, ker jih je enostavno preveč. Navajam po spominu:

    • Rusi v Avdjejevki. Ruska vojska je po tem, ko je zavzela industrijsko cono na obrobju mesta, odkrila star cevovod iz sovjetskih časov, ki je vodi v mesto. Preko njega so zaobšli ukrajinske obrambne utrdbe in prišli v samo mesto. O pomenu Avdjejevke lahko presodite sami, če pogledate na katerikoli zemljevid, na katerem so označene frontne linije.
    • Vzrok zakaj je Madžarska popustila glede pomoči Ukrajini je banalen. Madžarska si je izposlovala odlog glede embarga na ruski plin. Plin prihaja bo plinovodu preko Ukrajine. Ukrajina je zagrozila, da bo zaprla ventil.
    • Igra prestolov med Zelenskim in Zalužnim. Zadnje, kar sem izvedel, je bilo to, da je Zelenski Zalužnega poklical “na kavo” in mu “močno svetoval”, naj odstopi. Zalužni je rekel ne, predsednik lahko odstavi poveljnika generalštaba, torej naj to naredi predsednik. Zelenskega naj bi podpirali Angleži, Zalužnega Američani in lokalni nacisti, Azov pa to. Zaradi teh zadnjih lahko Zalužni kogarkoli pošlje nekam kamor sonce ne sije.
    • Kmečki upori po Evropi. No ja, resnici na ljubo s množični mediji o tem malo poročali. Ampak malo, majčkeno.
    • Po poročanju RIA Novosti naj bi Angleži prišli na dan z idejo, da bi skupaj z nekakšno “koalicijo voljnih” članic Nata vkorakali v Ukrajino in nad njo uveljavili “no fly zone”. Če je to res, je najbolj verjetna razlaga to, da nekdo išče grešnega kozla, kakor “Mi bi se herojsko borili proti Rusom, ampak tam neke nebodigatreba strahopetne članice Nata se nočejo boriti skupaj z nami, torej nimamo kaj.”
    • Napad z dronom na nekakšno tajno Ameriško bazo na ali tik poleg Jordansko-Sirske meje. Preko nje naj bi Ameriška vojska diskretno prehajala med Jordanijo in Sirijo in nazaj. Nekdo je zgleda hotel to početje narediti malo manj diskretno.
    • Jemenskim Hutijem je uspelo, da so selektivno zaprli Sueški kanal. Ruske in Kitajske ladje gredo lahko še vedno skozi. Ameriška, Angleška in vse ostale vojne mornarice ne morejo glede tega ukreniti popolnoma nič. Hutiji se po 9 letih vojne in po tem, ko so preživeli najhujšo humanitarno krizo, za grožnje ne zmenijo več. Ni slabo za vojsko najrevnejše države tega sveta.
    • ZDA so po vsem tem seveda dolžne ukrepati, ukrepajo pa tako kot vedno: Tako, da nekaj zbombardirajo. Da pošljejo svoje prastare Tomahawke nekam in se potem hvalijo da so nekaj uničile. Prej pa seveda to prijazno najavijo, tako da se lahko napadena stran ustrezno pripravi in si posledično z njene strani ne nakopljejo prehude zamere. Tokrat pa, vsaj po nekakšnih napol preverjenih govoricah sodeč, to ni šlo več. Iran je predlog zavrnil rekši: “Dovolj ste afne guncal, tokrat bomo streljali nazaj.”
    • Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier je podpornike AfD primerjal z drekom in ščurki. Nič čudnega, da ga nihče izven EU ne jemlje resno.

Če sem kaj pozabil ali narobe povedal, se oproščam. Bom hvaležen za vsak popravek, komentarji so še vedno odprti.

PS: Nadaljevanje Davosa bo moralo žal malo počakati, ampak bom napisal, obljubim.

Ta vnos je bil objavljen v Politika, Vojna. Zaznamek za trajno povezavo.

2 Responses to Moram priznati, da stvari ne dohajam več

  1. Rado says:

    “Ruske in Kitajske ladje gredo lahko še vedno skozi. Ameriška, Angleška in vse ostale vojne mornarice ne morejo glede tega ukreniti popolnoma nič.”
    He, he.
    Poznaš tistega, ko je izvidnik šel pogledat, če je možno prečkati most.
    In je poročal: “Za oklopne enote je prehod možen, za pehoto pa ne”!
    Komandir se čudi: “Zakaj ne more pehota čez”?

    “Na začetku mostu imajo privezanega psa, ki besno laja”, poroča izvidnik.

    • Andrej says:

      Zelo dobra primerjava :))

      No, zaenkrat na srečo tule še odločajo profiti in tveganja. Profiti ladjarjev in tveganja zavarovalničarjev. Nihče od naštetih ni zainteresiran, da bi nadlegoval omenjenega psa. Namesto tega oboji delajo matematične izračune.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja