O “Sokolu”

Kako se je začelo

Povzeto po “Submarines in the desert” (as my deepest gratitude to you)
archive.org, originalna lokacija, rezervna lokacija
Tisto o UNA je rezultat moje lastnega Binganja, Googlanja in sklepanja, torej ni nujno točno.

Andrei Raevsky je Švicar Ruskih korenin. Ime in priimek bosta dovolj. Google, Bing, ChagGPT ipd imajo toliko slabega za povedat o njem, da boste lahko takoj ugotovili, kdo je to. Med drugim je bil zaposlen pri Rdečem Križu, UNIDIR in, kot sam pravi, “neki Švicarski tročrkovni organizaciji, katere obstoj je bil javnosti bolj ali manj neznan in so jo kasneje razpustili.” Precej nenavaden pojav, svojih tročrkovnih organizacij države ne razpuščajo kar tako. Mi pa je uspelo izbrskati eno, ki ustreza omenjenim kriterijem in sicer je to Švicarska vojaška tajna služba UNA, ki je bila leta 1989 vpletena v nek Snowdenu podoben škandal. Obstajajo posredni dokazi za to, da je bila preko Projekta 27 povezana z operacijo Gladio. No, kakorkoli, Raevsky je v Švici prišel na črni seznam, zaradi česar ni mogel nikjer dobiti službe. Če ima človek opravka s tročrkovnimi agencijami, se mu to mimogrede zgodi.

Raevsky je poročen z Američanko. Posledično je, v skladu z nekim Švicarsko-Ameriškim sporazumom, ona avtomatično dobila stalno dovoljenje za bivanje v Švici, on pa v ZDA. Ko je enkrat prišel na Švicarski črni seznam, mu ni preostalo drugega, kot da se je leta 2002 s soprogo preselil v ZDA. Njegov prvotni načrt je bil to, da se dela kot da ga ni. Nekaj časa mu je to uspevalo, vendar pa ni mogel iz svoje kože, ni mogel ostati tiho in je leta 2007 na Blogspotu začel pisati blog po imenu Vineyard Saker. Vineyard Saker je anagram njegovega imena in priimka. “Saker” je angleški izraz za stepskega sokola. Blog je ostal neopažen do leta 2014, ko se je začela Ukrajinska kriza. Takrat je število obiskov kar naenkrat eksplodiralo. Raevsky je naslednje leto svoj blog preselil na Islandske strežnike.

Kako se je končalo

Konec lanskega leta je Raevsky ugotovil, da ima bloganja dovolj. Svoj blog je postopoma zamrznil. Trenutno je še vedno dostopen, ampak z onemogočenim komentiranjem in brez slik. Nekdo je Raevskemu težil zaradi avtorskih pravic na slike in Raevski jih je enostavno izbrisal, ni se mu dalo zajebavat s tem. Kdaj točno se je to zgodilo, ne vem.  Je pa tule ena od starejših arhiviranih verzij, kjer so slike še vedno dostopne.

Raevsky se v živo ni kaj dosti pojavljal. Za občutek, tole je njegov intervju z nekakšnim Islamskim filozofom . . .

. . . in njegov zadnji intervju, preden je zamrznil svoj blog in izginil iz javnosti:

Mogoče bi se lahko našlo še kaj.

OK, in kaj imam jaz s tem?

Kot reden bralec “Falco cherrug” nisem bil ravno navdušen nad njegovo postopno ukinitvijo, jo pa razumem. To, da je Raevsky pisal in kasneje urejal svoj blog celih 16 let je lep dosežek. Nihče od njega ne more pričakovati več.

In potem mi je nekega lepega dne padlo na pamet: “Hej, kaj če kdo registrira domeno thesaker.si? Je precej podobna thesaker.is in umetna neumnost iskalnih strojev bi jih lahko začela mešat.” Zlonamerni akterji to dejstvo izkoriščajo že lep čas. In sem si rekel: “Raje bom tole jaz registriral, za vsak slučaj”. Registracija me je stala vsega skupaj par 10€, vključevala pa je tudi 3 mesece gostovanja. In potem sem si rekel “OK, zakaj pa ne bi poskusil tudi sam kaj objaviti?” In sem. Prvi začetki so bili štorasti, ampak počasi sem se začel učiti. Naslednja faza: Registracija domene thesaker.org (spet par 10€) in nabava gostovanja za naslednjih 5 let (cca 150€).

Z Raevskim se glede marsičesa ne strinjam. Najinih skupnih vrednot je zelo malo, filozofija ne bi mogla biti bolj različna. On je Pravoslavni kristjan, jaz pa Marksist stare šole. Vrednota, ki si jo vsekakor deliva, pa je spoštljiva komunikacija brez osebnih napadov. Deliva si tudi motiv: Da napišem vse kar vraga hočem (” . . . by 2007 I suddenly decided to start a blog.  This blog.  My goal?  Very, very primitive: to write whatever the hell I wanted.”). Tako kot Raevski na thesaker.is, sem to možnost pripravljen omogočiti komurkoli, ne glede na politično ali versko prepričanje, pod enim pogojem: Da ostane vsaj približno kulturen in artikuliran (in da ve kaj info afna thesaker si pomeni). To bom počel še naslednjih (že plačanih) 5 let, potem pa bomo videli, kako se bo stvar razvijala naprej.

Tega ne počnem za denar in klike, ampak za otroke in vnuke. Hočem, da živijo v družbi polni sovražnega govora na katerega se jim ne bo treba ozirati. Nočem, da ves čas hodijo po jajcih in pazijo kaj bodo zinili.


PS: V Švici sem bil nazadnje pred parimi leti, kot turist, v kantonu Ticino. Nad stanjem stanovanjskih objektov, da cestne in železniške infrastrukture niti ne omenjam, sem bil, milo rečeno, malo manj kot impresioniran. Pobeg iz Švice, iz kakršnihkoliže razlogov, se mi od takrat naprej niti ne zdi tako nerazumen.