Načrt Zelenskega neizvedljiv – konferenca v Savdski Arabiji brez končne izjave

  1. avg. 2023 12:21

Mirovni pogovori v Savdski Arabiji za rešitev ukrajinske krize so se nadaljevali brez oprijemljivih rezultatov. Zahod poskuša uveljaviti Zelenskega načrt v desetih točkah. Države globalnega juga ga zavračajo. Pokazale so se velike razlike v pogledih na konflikt.

Konec tedna so se v savdskoarabskem pristaniškem mestu Džeda sestali predstavniki več kot 30 držav, da bi skupaj poiskali mirovno rešitev za Ukrajino. Poleg Ukrajine so svoje predstavnike poslale tudi države EU in države globalnega juga. Rusija na srečanje ni bila povabljena. Srečanje se je končalo brez skupne končne izjave.

Tako kot na srečanju v Københavnu junija letos tudi tokrat ni uspel poskus Ukrajine, da bi načrt Zelenskega v desetih točkah postal podlaga za pogajanja. Načrt med drugim predvideva popoln umik ruske vojske iz Ukrajine in Krima ter posebno sodišče, ki bi sodilo ruskim vojnim zločinom in izplačalo odškodnine. Načrt dejansko pomeni brezpogojno predajo Rusije kot predpogoj za pogajanja. Ta načrt, ki ga podpirajo tudi nemški politiki, kot je nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock (Bündnis 90/Die Grünen), ni realen, zato ga države globalnega juga zavračajo.

Tiskovna agencija Reuters je v zvezi s tem citirala kitajskega posebnega odposlanca za Evrazijo Li Huja:   “Obstaja veliko različnih mnenj in slišali smo zelo različna stališča. Pomembno je, da so načela skupna.”

Različna mnenja obstajajo že glede strani, vpletenih v spor. Medtem ko Zahod vztraja, da je Rusija napadla Ukrajino in se tam bori proti Ukrajini in njeni pravici do suverenosti, se v državah globalnega juga konflikt obravnava kot posredniška vojna med Natom in ZDA ter Rusijo, ki poteka v Ukrajini. Zunaj kolektivnega Zahoda je torej videti vsaj soudeležbo držav Nata, EU in ZDA pri nastanku in stopnjevanju konflikta.

Predstavnik Kitajske zato trenutno ne vidi podlage za neposredna mirovna pogajanja. Stališča bi bila preveč različna. Vendar pa vidi možnost deeskalacije.

Države globalnega juga od EU zahtevajo odpravo režima sankcij, zlasti dostopa do ruskega žita in gnojil. Zahodne sankcije so še posebej močno prizadele afriške države. V skladu s tem imajo malo razumevanja za stališče kolektivnega Zahoda, ki pripisuje edino Rusiji krivdo za konflikt. Svet ZN za človekove pravice je aprila v resoluciji obsodil sankcije kot nezakonite po mednarodnem pravu in kršitev človekovih pravic. EU resolucije doslej ni upoštevala.

V Džedi je bil dosežen dogovor, da bodo o posameznih vidikih načrta Zelenskega razpravljale prihodnje delovne skupine. Nadaljnji pogovori naj bi potekali letos, vendar natančen datum  ni bil naveden

Rusija na pogovore ni bila povabljena. Namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov je komentiral, da je bilo srečanje v Džedi “odraz poskusa Zahoda, da nadaljuje svoja jalova in na propad obsojena prizadevanja za mobilizacijo mednarodne skupnosti, natančneje globalnega juga … k mobilizaciji v podporo tako imenovani formuli Zelenskega, ki je bila neizvedljiva in že od začetka obsojena na propad.”

 

Vir https://test.rtde.tech/international/177182-friedensgespraeche-in-saudi-arabien-keine/

Prevod L.P.

Ta vnos je bil objavljen v NATO, Saudska Arabija, Ukrajina z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja