Rekordni mraz – od segrevanja ozračja?

Dr. Peter F. Mayer

V ponedeljek, 17. julija, so v Argentini padli zgodovinski mesečni rekordi najnižjih temperatur: -22,5 °C na letališču Perito Moreno in -11,2 °C v San Antoniu Oeste sta novi najnižji temperaturi za mesec julij – in to od začetka beleženja leta 1961. V Sibiriji so izmerili najnižje temeprature v zadnjih 90 letih. Sonce je izredno aktivno, saj se danes, 20. julija, pričakuje vrhunec koronskih izbruhov in magnetnih neviht.

Ekstremno nizke temperature so v ponedeljek zabeležili tudi drugod po Argentini: Maquinchao -13 °C; Gregores -10 °C; Esquel -9,4 °C; Madryn -7,4 °C; Trelew -6,8 °C; Bahía Blanca -5,8 °C; El Bolsón -5,1 °C, Bolívar -4,8 °C in S Rafael -4,4 °C.

Ker gre za rekordne vrednosti mraza, jih propagandna mašinerija establišmenta in medijev ignorira.

Močna sončna aktivnost – CME in magnetne nevihte

V torek je Zemljo dosegel “kanibalistični” koronarni izbruh s Sonca, ki je v ozračju sprožil geomagnetne nevihte. Izmet koronarne mase (coronal mass ejection, CME) je eruptivna protuberanca, pri kateri pride do izbruha plazme.

O kanibalističnem izmetu koronalne mase govorimo, ko večji, hitreje premikajoči se CME prehiti in pogoltne manjšega ter tako združi dva plazemska curka.

Prihaja pa jih še več, saj se bo Zemlji približalo več izbruhov iz orjaške sončne pege AR3363, ki jo je opazil Marsov rover 11. julija.

Izmerjene so že bile napovedane občasne geomagnetne nevihte razreda G1. Pri tem gre za zemeljsko magnetno polje, ki ga prizadenejo številni trki CME. Nevihte naj bi se danes, 20. julija, ob prihodu močnejšega CME okrepile na G2 ali G3. Morda bo kaj videti tudi zvečer ali ponoči.

Zelo zanimivo bo videti, kakšen vpliv bo to imelo, saj moč magnetnega polja našega planeta še naprej slabi. Kot smo namreč opazili v zadnjih letih, imajo tudi manjši sončni izbruhi večji učinek kot običajno. Moč magnetnega polja našega planeta se zmanjšuje, in sicer za približno ≈20 % v primerjavi z letom 1800.

Arktični mraz tudi v Rusiji

Kot je včeraj poročal portal meteonovosti.ru, je arktični mraz okoli 10. julija prodrl v severne predele Krasnojarskega kraja in se ni le okrepil, temveč prizadel še nova območja. Zvečer 18. julija je povprečna dnevna temperatura zraka padla za 8-10 stopinj pod normo, preseženi pa so bili tudi minimalni temperaturni ekstremi.

Na rtu Čeljuškin se je temperatura 14. julija spustila na minus 3,8 stopinje, prejšnji rekord minus 2 stopinji pa je veljal skoraj devetdeset let, od leta 1944 dalje. V mestu Khatanga je minimalna temperatura že drugi dan zapored presegla rekord. Dne 14. julija je znašala 0,9 stopinje, kar je 1,3 stopinje pod prejšnjim absolutnim minimumom iz leta 1940, v Verhneimbatsku pa 1,7, kar je pol stopinje pod prejšnjim rekordom 2,2 stopinje iz leta 1933.

Arktični mraz je dosegel Evenkijo. V Tutončanih se je stolpec termometra spustil na ničlo, prejšnji rekord 0,3 stopinje je bil zabeležen leta 2021. V glavnem mestu Evenkije, Turi, je bilo 1,2 stopinje, prejšnja najnižja vrednost 1,4 stopinje je bila zabeležena leta 1954.

V severnih regijah Krasnojarskega kraja se bo hladno vreme nadaljevalo tudi v soboto. Tudi zahodna Sibirija doživlja nenavadno hladno obdobje.

Vzroki za ekstremne vrednosti

Vzroki za ekstremne vrednosti so še vedno precej nejasni, vsekakor pa lahko kot vzrok izključimo CO2. Najverjetnejši vzrok je kombinacija intenzivnega sevanja in magnetnih neviht.

Ko enkrat razumete, da je temperatura Zemlje odvisna od oddaljenosti in aktivnosti Sonca, razumete tudi, da so “klimatologi” napačni strokovnjaki, ki jih je treba poslušati: potrebujemo astrofizike in solarne fizike.

Magnetne nevihte, ki jih povzroča Sonce, so včasih precej močne. Poleti leta 1972 so ZDA med vojno proti Vietnamu ob obali severnega dela države položile goste pasove min, katerih tarča so bili ribiči in drugi civilisti. Na skrivnosten način je prišlo do nenadnih silovitih detonacij več min hkrati. Po oceni je okoli 4000 min eksplodiralo samo od sebe.

Šele pred kratkim so bili objavljeni rezultati raziskav, po katerih so magnetne mine sprožili magnetni viharji, ki so se pojavili v tistem času. Bili so tako močni, da so sprožili detektorje delcev in magnetometre spravili iz tira. Polarni sij se je pojavil nad Združenimi državami in Evropo vse do Španije .

Vir: https://tkp.at/2023/07/20/rekordkaelte-in-argentinien-und-sibirien-rekord-tiefstwerte-seit-messbeginn/

Prevod in priredba L.P.

Ta vnos je bil objavljen v Propaganda, Znanost in tehnologija, Znanstvena goljufija z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja