Primer kraje otroških organov v Ukrajini

Povzeto po South Front. Glede na to, da se je stvar pojavila tudi v Ukrajinskih medijih (čeprav bolj mimogrede), je ne moremo kar tako odpisati kot rusko propagando. Poleg tega pa je video, objavljen na gornji povezavi, prišel iz Glavne uprave Zakarpatske policije.


Konec junija so Ukrajinski obmejni organi na Ukrajinsko-Slovaški meji aretirali 43-letnega Denisa Varodija iz Uzgoroda v Zakarpatski regiji in njegovo ženo. Ujeli so ju medtem ko sta skušala v tujino pretihotapiti 11 mesečnega dojenčka, da bi prodala njegove organe.

Varodi je delal kot učitelj v sirotišnici. Med drugim je vodil tudi dobrodelno društvo in ustanovil Zakarpatsko vejo društva sirot.

Glede na izjave Ukrajinskih organov pregona, je Varodi dojenčkovi materi iz Žitomira vnaprej plačal 1000 dolarjev. Prepričal jo je, da bo deček bolj varen v EU in da mu bo zagotovil dobre posvojitelje. Celotna dogovorjena cena otroka je bila 5000 dolarjev.

Ukrajinska obveščevalna služba je ugotovila, da je Varodi prevaral dojenčkovo mater in da posvojitev ni bila del njegovih načrtov. Namesto tega je dojenčka nameraval prodati na črnem trgu organov za transplantacijo za 20000 dolarjev.

Preiskava je pokazala, da je Varodi izvedel vsaj tri take “transakcije” otrok starih od 1 do 2 leti.

Razlog za to, da je tihotapljenje organov v Ukrajini tako dober “biznis” je Ukrajinska zakonodaja, po kateri za transplantacijo organov ni več potrebno overjeno soglasje darovalca. To velja tudi za otroke.

Na koncu je bil Varodi izpuščen proti varščini 1 milijon Hriven. Sliši se veliko, a po trenutnem tečaju je to okoli 24000 do 25000€. Možakar je z enim pretihotapljenim in razmesarjenim otrokom zaslužil skoraj toliko. Sodnica okrajnega sodišča v Uzgorodu, Natalija Šumilo, bi za Varodija lahko odredila pripor, a ga ni. Še več, varščino je znižala iz 3 na 1 milijon Hriven.

Video varodijeve aretecije in izjava tiskovne predstavnice policije (klikni za povečavo):

Otroka za trenutek pokaže ob 1:22

Ta vnos je bil objavljen v Ukrajina z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja