Dagestan – “zunanji” ali “domači” podpihovalci?

Ulrich Heyden

 

V Mahačkali in Hasavjurtu, dveh mestih v Republiki Dagestan na Severnem Kavkazu, so konec tedna potekali antisemitski izgredi, ki so bili deležni velike pozornosti ruskih in nemških medijev. Kakšno je ozadje?

Republika Dagestan s tremi milijoni prebivalcev spada v Rusijo in meji na Čečenijo, ki je prav tako ruska republika, na Azerbajdžan in Gruzijo ter na Kaspijsko morje.

Muslimanski protestniki so v soboto pred hotelom “Flamingo” v Haasavjurtu in v nedeljo na letališču v Mahačkali poskušali najti potnike iz Izraela in preveriti njihove potne liste. V Mahačkali je policija sprožila postopek proti 150 ljudem zaradi sodelovanja v množičnih nemirih. Aretiranih je bilo 83 ljudi.

Demonstranti pred letališčem v Mahačkali, ki so prejeli informacijo, da je pristalo letalo iz Tel Aviva, so nosili posamezne palestinske zastave. V rokah so držali tudi plakat “Ne želimo beguncev iz Izraela”.

Očitno je bilo, da so določene sile skušale izkoristiti zaskrbljenost pretežno muslimanskega prebivalstva Dagestana zaradi razmer v Gazi za pogrome proti državljanom Izraela in Židom.

Nemška televizijska postaja ARD je v svojem poročanju poskušala Kremelj obtožiti vpletenosti v izgrede na letališču. Nemiri na letališču v Mahačkali so bili “domači”, so poročali na spletni strani Tagesschau.de.  Rusija naj se “ne bi distancirala od Hamasa” in naj bi celo povabila delegacijo te organizacije v Moskvo.

Vsak dan gledam rusko televizijo, vendar nisem zasledil nobenega poročila, v katerem bi bil napad Hamasa na Izrael v začetku oktobra zamolčan ali zmanjšan. Glavni ruski informativni kanal Rossiya 24 dnevno prenaša poročila svojih dopisnikov iz Izraela in Gaze. Oba dopisnika si prizadevata za trezen ton. Vendar slike govorijo svoj jezik. Beda, ki jo vidimo iz Gaze, je drugačnega obsega kot tista iz Izraela.

 

Tagesschau.de poskuša diskreditirati Rusijo

Portal Tagesschau.de trdi, da so ruski mediji, politiki in javne osebnosti spodbujali razpoloženje, ki je privedlo do antisemitskih izgredov na letališču v Mahačkali. Ta obtožba je pretirana. Ko Rusija v Moskvi sprejme delegacijo Hamasa, je jasno, da gre za poskus diplomatskega zaključka vojne in ne za spodbujanje Hamasa pri njegovem načinu bojevanja. Rusija je bila v sporu med Izraelom in Palestino vedno nevtralna in trditi drugače je nepošteno. Tagesschau.de se pretvarja, da je politična linija nemške vlade standard, po katerem se mora meriti tudi Kremelj. Rusija – tako kot Nemčija – bi morala molčati o ravnanju izraelske vojske v vojni na območju Gaze.

Ali antisemitizem v Rusiji zdaj dosega nove razsežnosti, kot namiguje Tagesschau.de? V Rusiji živim od leta 1992 in lahko primerjam. Da, v Rusiji obstaja antisemitizem, vendar ne več kot v Nemčiji. Občasno ga srečamo v vsakdanjih pogovorih, v žaljivih pripombah na račun židovskih oligarhov. Toda odkar Rusijo vodi Putin, se je vsakodnevni antisemitizem močno zmanjšal. Na ruski televiziji so prepovedane kakršne koli negativne pripombe o narodnostih, pa naj gre za Nemce, Američane, Kavkazane ali Žide. In ta prepoved se spoštuje. Na sinagogah v Rusiji ni grafitov.

Ker Tagesschau.de ni našel konkretnih primerov antisemitizma v Rusiji, so izraz “antisemitizem” razširili na kritične izjave o Izraelu in ukrajinskem predsedniku:

“Tudi vidne osebnosti s severnega Kavkaza so bile tiste, ki so podžigale strahove in podpihovale razpoloženje proti Izraelu. Tako je na primer prvak v borilnih veščinah Khabib Nurmagomedov 18. oktobra po eksploziji v bolnišnici pisal o izraelskem genocidu v Gazi. Njegov račun na Instagramu ima 35,8 milijona sledilcev. Tudi sam predsednik Putin neposredno ali posredno spodbuja razpoloženje proti Židom v okviru vojne proti Ukrajini. Med drugim je v začetku septembra pripomnil, da je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Zahod nastavil kot “etničnega Žida”, da bi odvrnil pozornost od tamkajšnjega nacizma.”

 

Putin: “Od zunaj poskušajo podpihovati pogrome”

Vladimir Putin je v ponedeljek zvečer v svojo moskovsko predmestno rezidenco Novo-Ogarevo sklical vse najvišje uradnike, pristojne za varnostna vprašanja, vključno z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem, na posvetovanje o nemirih v Makačkali v Dagestanu. Na tem sestanku je ruski predsednik našel jasne besede o Hamasu: “Spomnimo se, kaj je sprožilo sedanjo krizo na Bližnjem vzhodu – teroristični napad na mirne državljane Izraela in drugih držav na ozemlju te države. In vidimo, da gre namesto kaznovanja zločincev in teroristov žal za maščevanje po načelu kolektivne odgovornosti.”

O vlogi Ukrajine in ZDA je ruski predsednik izjavil: “Nenehno se sprašujem o režimu v Kijevu in njegovih sponzorjih onkraj oceana. Vemo, da so Bandero in druge Hitlerjeve občudovalce namestili v galerijo za VIP-osebnosti. Vemo in vidimo, kako je ukrajinsko vodstvo v času druge svetovne vojne ploskalo nacistom, ki so bili odgovorni za holokavst. Danes pa si pod vodstvom zahodnih sponzorjev prizadevajo spodbujati pogrome v Rusiji.”  Dejal je, da poskušajo ZDA “izkoristiti razmere na Bližnjem vzhodu in druge regionalne konflikte proti Rusiji”. Skušajo “destabilizirati večnacionalno in večkonfesionalno rusko družbo s prefinjenimi tehnologijami psihološke in informacijske agresije”. ZDA in njihovi sateliti “izrabljajo nestabilnosti v svetu”.

Na sestanku, na katerem je Vladimir Putin v ponedeljek zvečer zbral vse najvišje uradnike, pristojne za varnostna vprašanja, je pozval vse varnostne organe in vodje ruskih regij, naj “odločno, pravočasno in jasno ukrepajo za zaščito ruske ustave, pravic in svoboščin državljanov ter harmonije med narodnostmi in verami. (…) To, kar se je zgodilo v Dagestanu, so podpihovala družabna omrežja – tudi iz Ukrajine – s pomočjo agentov zahodnih tajnih služb.”

Vodja Čečenske republike Ramzan Kadirov, ki je v zadnjih dvajsetih letih neusmiljeno zatiral teroriste in ilegalne borce v tej kavkaški republiki, je udaril še ostreje. Varnostne sile v sosednjem Dagestanu je pozval, naj “nemudoma aretirajo vse povzročitelje nemirov” in po potrebi uporabijo strelno orožje proti ubežnikom.

 

Varnostne službe v Dagestanu so se odzvale z zamudo

Dosedanja poročila iz Dagestana kažejo, da so lokalne varnostne službe posredovale z zamudo – zakaj, še ni jasno. Na internetu so se pojavili plakati, ki bi morali opozoriti dagestanske oblasti. Kanal na Telegramu “Netipična Mahačkala” je pozval k nadaljnjemu širjenju antisemitskega plakata. V nedeljo zvečer ob 18.30 so se pred letališčem v Mahačkali že pojavili oklepni transporterji “Rosgvardije”. Vendar nihče ni pričakoval, da bodo demonstranti razbili vrata in vdrli na letališko ploščad. Letališče vsaj ni imelo potrebnih ovir. Protestniki so bili izjemno čustveni. Med glasnim kričanjem so pred letališčem majali policijski kombi. Policiste, ki so se protestnikom postavili po robu, so napadli. Letališče v Mahačkali je zdaj že več dni zaprto. Lete iz Izraela so preusmerili na druga ruska letališča.

Dagestanski mufti je v video nagovoru poskušal pomiriti vernike v Dagestanu. Izrazil je razumevanje za zaskrbljenost za ljudi na območju Gaze. Toda:  “Glede današnjega dejanja odkrito povem: motijo se. Na ta način vprašanja ne bo mogoče rešiti. (…) Če pri nas pristane letalo z izraelskimi državljani, tega s takšnimi dejanji ne morete preprečiti. Pogovorili se bomo z odgovornimi osebami in poskušali rešiti problem. Na drugačen način, ne s čustvi, ne s shodi. Želimo si čim več potrpežljivosti in miru.”

 

Posebnosti Dagestana

Republika Dagestan, v kateri prevladujejo muslimani, je zelo posebna regija. Ljudje se preživljajo predvsem s kmetijstvom, kadar ne delajo kot drugje po Rusiji. Industrije je malo. Plače so nizke.

Velik del republike predstavljajo gore. Nadmorska višina gora je do 4 400 metrov. V gorah so jezovi s šestimi velikimi hidroelektrarnami. V Dagestanu živijo številne pretežno muslimanske narodnosti. Največja narodnostna skupina v Dagestanu so Avari, sledijo jim Darginci, Kumiki, Lezginci in Azerbajdžanci.

Obstaja tudi etnična skupina tako imenovanih gorskih Židov (Gorskiye Evrei). Skupno število “gorskih Židov” na Severnem Kavkazu je približno 50.000 ljudi. Vodja Republike Dagestan Sergej Melikov je po nemirih v Mahačkali izjavil, da bodo “vse poskuse omejevanja pravic gorskih Židov ostro zatrli. Gorski Židje živijo v Dagestanu že več stoletij. Dagestanci so, kot smo mi vsi.” Gorski Židje imajo “neprecenljivo vlogo v kulturi Dagestana”. Med njimi so znani skladatelji, pesniki in umetniki.

Razdrobljenost Dagestana na številne narodnosti in klane je pravzaprav preprečila nastanek separatističnega gibanja, kakršno se je po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 pojavilo v monoetnični Čečeniji in leta 1994 pripeljalo do prve čečenske vojne.

 

Salafi in vahabiti

Dagestan sem obiskal  večkrat, nazadnje leta 2010, ko sem opazil, da veliko mladih moških nosi brade v salafističnem slogu. Okrepčevalnice in restavracije so imele ob vhodu oznako prepovedi “kajenja”, “svinjine” in “alkohola”. Takrat so celo ruski mediji poročali, da se v gorah skrivajo oborožene tolpe poslovnežev, ki občasno zažigajo kioske poslovnih konkurentov. Radikalni islamisti so leta 2000 izvedli teroristične napade na muslimanske duhovnike.

Za Dagestan je bilo ključno leto 1999. Islamistična skupina, ki sta jo vodila Čečenec Šamil Basajev in jordanski plačanec Ibn al-Chattab, je 7. avgusta 1999 vdrla v Dagestan, vendar sta ju odbila straža prebivalcev in ruska vojska. Cilj komande je bil skupaj z vahabitskimi skupinami, ki so živele v Dagestanu v podzemlju, vzpostaviti “severnokavkaški kalifat”.

Predsednik Boris Jelcin je 9. avgusta 1999, le dva dni po začetku operacije čečenskih komandosov, za novega predsednika vlade imenoval Vladimirja Putina, do takrat vodjo ruske tajne službe FSB. 23. septembra 1999 se je po ukazu takratnega predsednika Borisa Jelcina začela ponovna osvojitev Čečenije, ki je bila od leta 1996 pod popolnim nadzorom separatistov in islamistov. Druga čečenska vojna se je končala šele leta 2003.

Vendar se z zmago ruske vojske boj proti islamizmu v Čečeniji ni končal. Ramzan Kadirov, ki se je v prvi čečenski vojni sam boril proti ruski vojski, je s podporo Rusije postal predsednik Čečenije. Kadirovu je uspelo pridobiti velik del nekdanjih separatistov za mirno obnovo Čečenije. Kadirov je neusmiljeno preganjal tiste, ki so še naprej organizirali ilegalne teroristične napade na novo oblast v Čečeniji, ki jo je podpirala Rusija. Kot povračilni ukrep je celo požgal hiše družin iskanih čečenskih teroristov.

Če se bodo ekstremistične težnje v Dagestanu okrepile, lahko pričakujemo, da jih bodo ruske varnostne službe – morda s podporo Ramzana Kadirova – zatrle.

 

Vir: https://www.nachdenkseiten.de/?p=106074

Ta vnos je bil objavljen v Politika, Propaganda, Protest, Rusija, Ukrajina. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja