Situacija na Bližnjem Vzhodu v obliki pravljice za otroke

Za devetimi gorami in devetimi vodami je mlakuža polna lačnih krokodilov.

In na sredi te mlakuže je majhen otoček, na katerem živi majhen otroček.

Kako se je ta otroček znašel tam, pravljica molči. Zlobni jeziki pravijo, da sta bila očka in mamica rahlo zmešana in sta zamešala Staro Zavezo in zemljiško knjigo, ugotovila da otoček pripada otročku in otročka pustila na otočku. Ampak, preden sta očka in mamica svoje predšolsko dete zapustila, sta ga dobro oborožila; vse ima dete na razpolago – od nožev, do nukic.

In sedaj krokodilčki delajo šavs šavs šavs, otroček dela ratatatat bum bum bum in nobene šanse ni, da bi ta proces lahko ustavili. In prej ali slej bo otroček pritisnil na Gumb.


OK, resno.

Krokodilčki, ki delajo šavs šavs šavs, so očitna alegorija na Izraelsko soseščino, trenutno Hamas. Marsikateremu se bo ta primerjava upravičeno zdela žaljiva, rasistična in kar je še tega. Ampak. To, da je Hamas Mossadovo dete iz očitnih razlogov ni splošno znano, je pa to dejstvo. To ni nič neobičajnega, ustanoviteljice terorističnih organizacij so vedno raznorazne varnostno obveščevalne agencije. Izjeme so izredno redke. Lep primer je Operacija Gladio (prosim raziščite in ne vsega verjet Wikipediji in Googlu na besedo).

Če moja malenkost kaj obsodi, ima to še manjši učinek kot mišji prdec v katedrali, torej ne obsojam nikogar in ničesar. Lahko pa presodim učinkovitost teroristične taktike. Po zgodovinskih izkušnjah sodeč, je terorizem najbolj škodljiv teroristom samim, pri tem da z njegovo pomočjo ne dosežejo popolnoma nič. Nič čudnega torej ni, da varnostno obveščevalne službe dostikrat potihem spodbujajo terorizem. Ni pa nujno, da to drži tudi v tem primeru. Politična situacija v Izraelu je preveč nestabilna za take finte, poleg tega pa se na Bližnjem Vzhodu že desetletja ne ve, kdo pije in kdo plača. Bolj verjetno je torej, da Hamas počasi uhaja izpod Izraelske kontrole. Dokaz za to so njegovi nedavni vojaški uspehi. Hamasovci so uničili več Izraelskih kontrolnih točk in pobili več Izraelskega vojaškega osebja kot civilistov. Vojaški uspeh pa je v končni fazi to, kar šteje.

Alegorija, s katero sem začel pričujoči prispevek, torej ni nujno točna. Krokodilčki in krokodilčice bi prav lahko bile naključne mutacije genetsko inženiranih bratcev in sestric zgoraj omenjenega deteta.

Ta vnos je bil objavljen v Politika, Sarkazem z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja