Dimitrij Orlov o nedavnem zasedanju NATA v Vilniusu

Z “Dimitrij Orlov” ni mišljen Ruski hokejist, ampak Ameriški inženir in pisatelj.

Tule je njegov originalni tekst, ki ga nisem prevedel v celoti, ker je precej dolg. Kljub temu pa se ga tistim, ki znate Angleško, vsekakor splača prebrati.

Na začetku je Orlov pravilno ugotovil, da je NATO besen na Zelenskega, ker je zablamiral ameriško in nemško orožje, kar se negativno odraža na profitih vojaške industrije.

Tole pa je njegov prevod sklepov, preveden iz NATOvske birokratščine:

  • “Ukrajino bomo lahko povabili k pridružitvi zavezništvu, ko se bodo zaveznice strinjale in bodo izpolnjeni pogoji.” Oziroma, v pogovorni Ruščini, se bo to zgodilo “ko bo rak na gori zažvižgal” – torej nikoli. To pomeni, da Ukrajina ne bo nikoli postala del NATA.
  • “Okoliščine, v katerih bi NATO morda moral uporabiti jedrsko orožje, so zelo malo verjetne.” Prevod: Evo, položili bomo orožje! Prosim, ne ubijte nas! Očitno so bili voditelji Nata seznanjeni z zmožnostmi novega ruskega strateškega orožja, tako ofenzivnega kot obrambnega, in ne želijo niti pomisliti na kakršen koli neposredni vojaški spopad z Rusijo.
  • “Vse države pozivamo, naj ne nudijo nobene pomoči ruski agresiji …” Prevod: želimo si, da bi nehali, čeprav smo jih že velikokrat prosili in nas niso poslušali, zato ne gojimo prevelikih upov, da bodo poslušali zdaj.
  • “Poglabljanje strateškega partnerstva med Kitajsko in Rusijo ter njuni vzajemni poskusi spodkopavanja mednarodnega reda, ki temelji na pravilih, so v nasprotju z našimi vrednotami in interesi.” No, poglabljanje strateškega partnerstva je povsem skladno z vrednotami in interesi tako Rusije kot Kitajske, ki ne nameravata nikogar vprašati za dovoljenje. Jamranje o »mednarodnem redu, ki temelji na pravilih«, čeprav le-ta ne obstaja več, je malo patetično, a kaj jim drugega preostane? Bu-hu!
  • “Poglobljena vojaška integracija Rusije z Belorusijo, vključno z namestitvijo naprednih ruskih vojaških zmogljivosti in vojaškega osebja v Belorusiji, vpliva na regionalno stabilnost in obrambo zavezništva.” No, točno temu je bila vojaška integracija tudi namenjena in dobro je, da so opazili. Posledica tega je, da se NATO ne bo nikoli več zapletal z Belorusijo.
  • “Še vedno smo pripravljeni ohraniti odprte komunikacijske kanale z Moskvo za obvladovanje in ublažitev tveganj, preprečevanje stopnjevanja in povečanje preglednosti.” To pa je res dobrodošla novica! Pokličite Kremelj kadar koli želite slišati recitacijo ruskih varnostnih zahtev, da si osvežite spomin.
  • “Izkazane ambicije in nasilna politika Ljudske republike Kitajske ogrožajo naše interese, varnost in vrednote.” In NATOvi interesi in vrednote so izziv za Kitajsko in njeno varnost, zato smo v slepi ulici. Mimogrede pa je Rusija pravkar sprejela zakon, ki prepoveduje vse operacije spremembe spola; kako je to v skladu z “zahodnimi vrednotami”? No, dajte, stresajte svoje peščice v nemočni jezi!
  • “NATO ne išče konfrontacije in ne predstavlja nikakršne grožnje za Rusijo. Glede na njene sovražne politike in dejanja ne moremo šteti Rusije za našo partnerico.” In v luči NATOvih sovražnih politik in dejanj ima Rusija države NATA za sovražne države (in zagotovo ne partnerje). Kako naj dajanje orožja ukrajinskim nacistom ne predstavlja grožnje Rusiji?
  • “Ponavljamo našo jasno odločenost, da Iran nikoli ne sme razviti jedrskega orožja. Še vedno smo globoko zaskrbljeni zaradi stopnjevanja jedrskega programa Irana.” Iran je torej edina država, na katero se brezzobi stari NATO še vedno upa lajati. To se zdi varno, saj ga Iran zdaj sploh noče več poslušati.

 


Mimogrede, še par mojih pripomb:

Ta vnos je bil objavljen v Dimitrij Orlov, NATO, Ukrajina. Zaznamek za trajno povezavo.

One Response to Dimitrij Orlov o nedavnem zasedanju NATA v Vilniusu

  1. lado says:

    Potem ko so Zelenskemu podarili kakih 150 mrd denarja in opreme, ugotavljajo, da niso zadovoljni z njim. Neverjetna naivnost, pravzaprav, kot da jim ni skoraj leto in pol drastično predočeval, kako s*anje je UAF po operativni plati. Za povrh so v planiranju akcij sodelovali tudi – ali pa celo odločilno – zahodnjaki sami, kar meče problematično luč tudi na ‘naše’. Zelenski je pa imel toliko podpore od gospodarjev, da jim je samo naročal in sporočal, kaj mu še naj pošljejo, podobno nekdanji veleposlanec Meljnikov v Nemčiji – neznosno pameten in neznosno aroganten, tako da je potem moral iti.

    Nikoli nisem podpiral radikalnih rešitev, ampak tu bi si po moje vsi skupaj, najbolj pa Ukrajinci sami (pa tudi Rusi) prišparali veliko gorja, če bi sami pospravili par najbolj glasnih nastopačev.

    Zadnjič sem nekje videl posnetek pogajanj v Minsku, kjer so sedeli Zelenski na levi, v sredini Merklova oz. Hollande, na desni pa Putin. In ko je slednji povzemal vsebino dogovora, se je Zeleni vidno zabaval, muzal in skoraj na glas smejal, češ, kaj kaj ta naklada, mi že vemo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja