Vdihavanje prijetnih vonjav med spanjem je povezano z dramatičnim izboljšanjem spoznavanja

Batya Swift Yasgur MA, LSW, 8. avgusta 2023,

Vdihavanje prijetne arome med spanjem je povezano z “dramatičnim” izboljšanjem spomina, kažejo prve raziskave.

V majhni randomizirani kontrolni raziskavi so raziskovalci ugotovili, da se je pri kognitivno normalnih posameznikih, ki so bili 6 mesecev vsako noč 2 uri izpostavljeni vonju eteričnega olja, spomin izboljšal za 226 % v primerjavi s kontrolno skupino, ki je prejela le sled razpršenega vonja.

Poleg tega je funkcionalno slikanje z magnetno resonanco (fMRI) pokazalo, da se je pri osebah iz obogatene skupine izboljšalo delovanje levega uncinatnega fascikla, področja možganov, povezanega s spominom in kognicijo, ki običajno upada s starostjo.

“Po tem, kar vem, je ta stopnja izboljšanja [spomina] veliko večja od vsega, o čemer so poročali pri zdravih starejših odraslih, ugotovili pa smo tudi, da se je kritična spominska pot v njihovih možganih izboljšala v podobnem obsegu kot pri starejših odraslih, ki niso bili obogateni,” je za Medscape Medical News povedal glavni raziskovalec Michael Leon, doktor znanosti, upokojeni profesor na Univerzi Kalifornija v Irvinu.

Študija je bila objavljena 24. julija v reviji Frontiers of Neuroscience na https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2023.1200448/full

Možganska “avtocesta”

Raziskovalci ugotavljajo, da obogatitev voha “vključuje vsakodnevno izpostavljenost posameznikov številnim vonjavam” in da na mišjih modelih izboljšuje spomin in nevrogenezo.

Prejšnja študija je pokazala, da je izpostavljenost posameznim eteričnim oljem 30 minut na dan v treh mesecih povzročila nevrogenezo v vohalni bučki in hipokampusu.

“Vohalni sistem je edino čutilo, ki ima neposreden ‘avtocestni’ vhod v območja spominskih centrov v možganih; vsa druga čutila morajo do teh možganskih območij priti prek tako imenovanih ‘stranskih ulic’ možganov, zato imajo posledično veliko manjši vpliv na ohranjanje zdravja teh spominskih centrov.”

Ko se voh kvari, se “spominski centri v možganih začnejo slabšati, in nasprotno, ko človeka olfaktorno bogatimo, se povečajo njegova spominska območja in izboljša njihova funkcionalnost,” je dodal.

Motnje v delovanju voha so prvi simptom Alzheimerjeve bolezni, pojavljajo pa se tudi pri skoraj vseh nevroloških in psihiatričnih motnjah.

“Naštel sem jih 68, med njimi anoreksijo, anksioznost, [motnjo pomanjkanja pozornosti/hiperaktivnosti], depresijo, epilepsijo in možgansko kap. Dejansko je mogoče v srednjih letih življenja smrtnost zaradi vseh vzrokov napovedati na podlagi vaše sposobnosti vonjanja,” je dejal Leon.

Leon in njegovi sodelavci so pred tem razvili učinkovito zdravljenje avtizma z obogatitvijo okolja, ki je bilo osredotočeno na stimulacijo vonja skupaj s stimulacijo drugih čutil. “Nato smo razmislili o možnosti, da bi samo obogatitev vonja lahko izboljšala delovanje možganov.”

Roža, pomaranča, evkaliptus…

V študiji so raziskovalci naključno razporedili 43 starejših odraslih, starih od 60 do 85 let, ki so bili 6 mesecev naključno izpostavljeni nočnim vonjavam eteričnih olj prek difuzorja (n = 20; povprečna starost [SD], 70,1 [6,6] leta), ali navidezni kontroli z le sledovi vonjav (n = 23; povprečna starost, 69,2 [7,1] leta).

https://www.medscape.com/viewarticle/995295?ecd=mkm_ret_230820_mscpmrk_neuro_dementia_etid5764028&uac=401489CG&impID=5764028

Članek je v prevodu skrajšan; L.P.

Ta vnos je bil objavljen v Osebno, Znanost in tehnologija z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.

4 Responses to Vdihavanje prijetnih vonjav med spanjem je povezano z dramatičnim izboljšanjem spoznavanja

  1. Rado says:

    Bom poskusil nocoj s sivko. Jo imam še s Hvara od par let nazaj.

    • lado says:

      Po par letih je vprašanje, koliko je še sivka živa. Jaz sem si naredil kakih 30 kapljic eteričnega olja ylang-ylanga a dno štamperla, kar prijetno diši. Ampak po moje brez difuzorja ne bo šlo.

      • Rado says:

        Živa? Ne razumem.
        V majnih flaškah jo imam. In ko odprem še zelo diši.
        Pred par leti sem letoval na Hvaru (v Bogomolju). Iz obale sem hodil gor v vas v trgovino, mimo obrata za izdelavo eteričnega olja sivke. Pustil sem si razkazati obrat in od obratovodje kupil tri litre 99 % odstotnega eteričnega olja. /trgovska žilica mi ni dala miru/ Doma sem potem z eno veliko injekcijsko iglo napolnil 2 cl flaške in ena študentka mi je to prodajala. Zdi se mi da sem si pol dopusta plačal iz tega. Kakšnih 10, 15 flašk se mi še valja po podstrešju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja