Analiza fotografij iz zraka: kaj ameriška vojska dovaža v Evropo prek Bremerhavna

Na začetku tega leta sem se znašel v situaciji, da nisem imel kje objavljati. Na obzorju so se sicer kazale nekakšne napol perspektive, a se mi je večkrat zgodilo, da sem prevedel kak članek, s katerim nisem imel kam in mi je ostal na zalogi neobjavljen. Prisotni članek je iz februarja 2023.

Na širokem nabrežju v Bremerhavnu lepo zložena: na stotine vojaških vozil ameriške vojske, ki jih zaradi vojne v Ukrajini pošiljajo čez Atlantik. Kaj prihaja v Evropo? Analizirali smo, kaj se vali v arzenale ali na fronto.

Ameriška vojska zaradi vojne v Ukrajini trenutno v Evropo prek Bremerhavna dovaža na tisoče vojaških vozil.

Vsak teden na polotoku ABC, ki ga uporabljajo samo Američani, privežejo mogočne transportne ladje in vsakič raztovorijo na stotine kosov vojaškega blaga, ki se razporedi na širokem pomolu.

V dneh in tednih, ki sledijo, vozila večinoma oker barve, včasih temno pobarvana eno za drugim odpeljejo na nizkih transporterjih.

Kakšen material dovažajo ZDA v Evropo? Naš fotograf Wolfhard Scheer je impozantne vrste vojaške opreme fotografiral iz zraka, naše uredništvo pa jih je analiziralo.

Po raztovarjanju 264-metrske ladje “Endurance” (prihod 10. februarja) in 289-metrske “Leroy A. Mendonca” (24. februarja) je bilo 28. februarja 2023 na 100.000 kvadratnih metrov velikem polotoku ABC mogoče razbrati naslednje vrste vozil (pred njimi je vedno število kosov):

89 Oshkosh M978 Heavy Expanded Mobility Tactical Truck (HEMTT): Te cisterne, ki jih proizvaja podjetje Oshkosh (Wisconsin), držijo približno 10 000 litrov goriva vsaka. Njihova skupna masa znaša 34 ton, dolge so 10,2 metra, njihova skupna masa znaša 34 ton, poganja pa jih motor z močjo 450 KM. Izdelovali so jih med letoma 1982 in 2020. Veliko so jih uporabljali v prvi in drugi iraški vojni.

89 Modularni sistem za gorivo (MFS): Ti moduli cistern so nameščeni na tovornjakih ali prikolicah. Vsak od njih vsebuje 9464 litrov goriva in je kombiniran s črpalkami. Tovornjak s prikolico lahko prevaža do 18.927 litrov goriva in tako vojaška vozila polni z gorivom daleč od običajne infrastrukture.

55 Oshkosh M-ATV: ATV je kratica za terensko vozilo. To oklepno terensko vozilo je v proizvodnji od leta 2009. V Afganistanu in vojni v Iraku je nadomestilo vozila Humvee, ki posadk niso ustrezno varovala pred obstreljevanjem, minami in pastmi. Tehta več kot 11 ton in lahko sprejme štiri pehotne vojake in strelca. Vozilo je lahko opremljeno z orožjem kalibra do 12,7 milimetra na vrtljivi lafeti. Vozilo Oshkosh M-ATV naj bi stalo 485.000 dolarjev (približno 456.000 evrov).

28 Cougar MRAP: MRAP je kratica za Mine Resistant Ambush Protected-Vehicle (proti minam odporno zaščitno vozilo). V vojni v Iraku in Afganistanu so cougarji preživeli številne napade z minskimi pastmi, ne da bi člani posadke umrli. Zato so vozila MRAP nadomestila vozila humvee, ki so se pogosto uporabljala v preteklosti. Vozilo ponuja prostor za dva voznika in štiri popolnoma opremljene pehotnike. En primerek naj bi stal 475.000 dolarjev (približno 447.000 evrov).

24 HMMWV (“Humvee”): HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, na kratko HMMWV, običajno imenovano Humvee) je izjemno terensko vozilo, izdelovali so jih med letoma 1985 in 2010. Vozilo Humvee je dolgo veljalo za sodobni džip in delovnega konja ameriških oboroženih sil. V asimetričnih vojnah na Bližnjem vzhodu s številnimi pastmi in zasedami je nudil premalo zaščite za posadko. Zato so ga nadomestila sodobnejša oklepna vozila. Humvee ponuja prostor za do deset potnikov, tehta 2,4 tone in ga poganja 6,2-litrski dizelski motor.

9 Cougar 6×6 MRAP: To je podaljšana različica vozila Cougar MRAP (glej zgoraj) s tremi osmi. Ponuja prostor za deset popolnoma opremljenih pehotnih vojakov. V Bremerhavnu je bilo mogoče videti predvsem različice za reševanje in zdravljenje ranjencev. Cougar 6×6 naj bi stal 644.000 dolarjev (605.450 evrov).

5 M2 Bradley IFV pehotno bojno vozilo: IFV pomeni “pehotno bojno vozilo”. Ameriška vojska uporablja to pehotno bojno vozilo od leta 1981. Ponuja prostor za deset vojakov – vključno s sedmimi pehotniki, ki jih lahko po izkrcanju podpirajo z orožjem na krovu. ZDA so v Bremerhaven s projektom “Arc Integrity” že pripeljale 60 tankov te vrste. Po nepotrjenih informacijah naj bi jih prepeljali na ameriško lokacijo “Coleman Barracks” v Mannheimu. Tam ima ameriška vojska eno največjih ameriških skladišč za vojaško opremo zunaj ZDA. Leta 2017 so ZDA sporočile, da je tu shranjen material za sile za hitro posredovanje v Vzhodni Evropi.

1 oklepno reševalno vozilo M88A2 Hercules: na svetu je 629 primerkov tega tanka. Njegov 12-valjni dizelski motor ima 1050 KM. Opremljen je z žerjavom, zato lahko izvleče in vleče druge tanke, težke do 70 ton.

1 oklepno vozilo za medicinsko evakuacijo M113: M113 je lahek oklepni transporter. Na voljo je v več različicah. V Bremerhavnu ga je bilo mogoče prepoznati kot medicinski tank.

1 helikopter Boeing-Vertol CH-47 (“Chinook”): CH-47, ki je v uporabi od leta 1962, je bil dolgo najpomembnejši transportni helikopter ameriške vojske in se je uporabljal na vseh vojnih prizoriščih z ameriško udeležbo, na primer v vietnamski vojni. Dolg je 30 metrov in lahko prevaža 12 700 kilogramov tovora.

Vir: Christian Lindner na https://www.nordsee-zeitung.de/Bremerhaven/Luftbild-Analyse-Was-die-US-Armee-derzeit-via-Bremerhaven-nach-Europa-bringt-122122.html

 

Ta vnos je bil objavljen v NATO, Politika, Ukrajina, Vojna, ZDA. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja