O 5. členu Severnoatlantske pogodbe

Ruski zunanji minister je v ponedeljek zaradi napada na plažo v Sevastopolu poklical na zagovor ameriško ambasadorko Lynne Tracy. Med drugim ji je povedal, da so ZDA dejansko postale stran v spopadu, da Rusija in ZDA niso več v miru in dodal, da bodo povračilni ukrepi zagotovo sledili. Stvari so eskalirale do te meje, da neposreden spopad med Rusijo in Natom torej ni več nekaj popolnoma neverjetnega.

Po zanesljivih virih je bil Lavrov sicer diplomatski, a zelo oster in neposreden: “Združene Države so odgovorne za ta napad in dobile bodo odgovor. Vsi poleti ATACMS izstrelkov so sprogramirali Ameriški strokovnjaki na osnovi njihovih lastnih satelitskih obveščevalnih podatkov. Za nameren raketni udar po civilnem prebivalstvu Sevastopola nosi odgovornost predvsem Washington, ki je dobavil to orožje Ukrajini, kot tudi Kijevski režim; izstrelek je bil lansiran iz teritorija pod njegovo kontrolo. Taka dejanja ne morejo ostati brez odgovora.”

O tem, kakšen naj bi ta odgovor bil, zaenkrat lahko samo ugibamo:

  1. Dobavljanje orožja državam in organizacijam, ki so sovražne ZDA.
  2. Raketni udar po skladiščih orožja in vojaških objektih na Poljskem, v Romuniji in ostalih državah na vzhodnem krilu Nata.
  3. Prepoved poletov Natovih izvidniških letal in dronov nad Črnim morjem in morebitna sestrelitev le-teh.
  4. Raketni udar po vojaških ciljih v ZDA.

Karkoli razen prve postavke bi lahko sprožilo slavni 5. člen Severnoatlantske pogodbe. Pa si ga poglejmo:

Pogodbenice soglašajo, da se oborožen napad na eno ali več pogodbenic v Evropi ali Severni Ameriki šteje za napad na vse pogodbenice, in zaradi tega soglašajo, da bo v primeru takega oboroženega napada vsaka od njih ob uresničevanju pravice do individualne ali kolektivne samoobrambe, ki jo priznava 51. člen Ustanovne listine Združenih narodov, pomagala tako napadeni pogodbenici ali pogodbenicam s takojšnjim individualnim in z drugimi pogodbenicami dogovorjenim ukrepanjem, ki se ji zdi potrebno, vključno z uporabo oborožene sile, da se ponovno vzpostavi in ohranja varnost severnoatlantskega območja.

Vsak tak oborožen napad in vsi posledično sprejeti ukrepi se takoj sporočijo Varnostnemu svetu. Taki ukrepi prenehajo, ko Varnostni svet ukrene, kar je potrebno za ponovno vzpostavitev in ohranjanje mednarodnega miru in varnosti. (Vir: nato.gov.si)

“Zdi potrebno”… zdi. Heh. Poglejmo še original:

The Parties agree that an armed attack against one or more of them in Europe or North America shall be considered an attack against them all and consequently they agree that, if such an armed attack occurs, each of them, in exercise of the right of individual or collective self-defence recognised by Article 51 of the Charter of the United Nations, will assist the Party or Parties so attacked by taking forthwith, individually and in concert with the other Parties, such action as it deems necessary, including the use of armed force, to restore and maintain the security of the North Atlantic area. (Vir: nato.int)

Še en možen prevod bi bil “z drugimi pogodbenicami dogovorjenim ukrepanjem, za katerega meni da je potrebno”. Ali pa “smatra da je potrebno”. Hja… kakorkoli že to obračamo, tale 5. člen je napisan tako, da lahko pogodbenice v primeru napada ukrepajo tako kot se kateri zdi. In nekako se zdi, da se v primeru ruskega raketnega napada na kako manj plemenito članico Nata ZDA ne bo zdelo primerno ukrepati. Konec koncev je puščanje zaveznikov na cedilu njihova uveljavljena praksa. Sicer pa, kaj pa lahko v takem primeru sploh naredijo? Začnejo raketno in na koncu jedrsko vojno z Rusijo?

Sovražim življenje v zanimivih časih.

Ta vnos je bil objavljen v Rusija, Vojna, ZDA z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja