Vaš ali bančni denar?

Verjetno ste se že vprašali, čigav denar imate na banki – svojega ali bančnega. Morda vam tole spodaj kdaj prav pride.

Ne glede na to, ali gre za bančna sredstva ali varčevalne vloge na vezanih računih, računih na odpoklic ali tekočih računih: Denarne vrednosti na njih so zgolj terjatve do banke, ki vodi račun, in ne vaša osebna lastnina. Enako velja za varčevalne račune in varčevalne naložbe.

Na splošno velja, da je bančni račun, ne glede na to, ali gre za tekoči račun, denarni račun na odpoklic ali varčevalni račun, vaša last. Denar na njem pa ne. Ves denar na računih pripada banki.

Ko vplačate denar na račun, banki dajete posojilo – običajno brez obresti. V trenutku, ko na račun prenesete denar, nastane terjatev do banke. Hkrati pa banki nastane obveznost do vas.

Zato ste upnik denarja, ne pa njegov lastnik. Posojilojemalec, v tem primeru banka, mora praviloma ponuditi zavarovanje. V nasprotnem primeru posojila ne boste dobili. V primeru bančnega računa pa ni tako.

Konkretno to pomeni, da kot upnik svoj denar izročite v varstvo banki, da lahko ta s sredstvi dela. Kot zavarovanje prejmete od banke terjatev za vračilo, vendar nič več.

Povzeto po https://praxistipps.chip.de/wem-gehoert-das-geld-auf-der-bank-einfach-erklaert_145884

Ta vnos je bil objavljen v Ni za občutljive (18+), Slovenija, Zasebnost. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja