Maske pripomorejo k 1,5-krat višji umrljivosti od kovida

Fögenov effekt mehanizem, s katerim obrazne maske prispevajo k višji stopnji smrtnosti od kovida

Fögen, Zacharias MD

Urednik(i): Shalaby., Mohammed Nader

O avtorju , Medicine 101(7):p e28924, February 18, 2022. | DOI: 10.1097/MD.0000000000028924

 

Abstrakt

Obsežni dokazi v literaturi podpirajo obvezno uporabo obraznih mask za zmanjšanje stopnje okužbe s koronavirusom, ki povzroča hud akutni respiratorni sindrom in povzroča koronavirusno bolezen (COVID-19). Vendar pa je učinek uporabe maske na potek bolezni še vedno sporen. Namen te študije je bil ugotoviti, ali je obvezna uporaba mask vplivala na stopnjo smrtnosti primerov v Kansasu v ZDA med 1. avgustom in 15. oktobrom 2020.

V tej študiji so bili uporabljeni sekundarni podatki o posodobitvah primerov, obveznih maskah in demografskem stanju, povezani z zvezno državo Kansas, ZDA. Na teh podatkih je bila izvedena vzporedna analiza na podlagi podatkov na ravni okrožij. Rezultati so bili nadzorovani z izvedbo več analiz občutljivosti in negativne kontrole.

Analiza vzporejanja na podlagi podatkov na ravni okrožij je pokazala, da je bila v Kansasu v okrožjih z obveznim nošenjem  maske stopnja smrtnosti primerov bistveno višja kot v okrožjih brez mandata za maske, z razmerjem tveganja 1,85 (95 % interval zaupanja [95 % CI]: 1,51-2,10) za smrti, povezane s COVID-19. Tudi po prilagoditvi števila “zaščitenih oseb”, tj. števila oseb, ki niso bile okužene, v skupini z obveznostjo uporabe maske v primerjavi s skupino brez maske, je razmerje tveganja ostalo pomembno visoko in je znašalo 1,52 (95 % CI: 1,24-1,72). Z analizo presežne umrljivosti v Kansasu ta študija ugotavlja, da je več kot 95 % tega učinka mogoče pripisati izključno COVID-19.

Te ugotovitve kažejo, da bi lahko uporaba maske predstavljala še neznano nevarnost za uporabnika, namesto da ga zaščiti, zaradi česar so pooblastila za uporabo mask sporen epidemiološki poseg.

Vzrok za ta trend je v dokumentu pojasnjen s teorijo “Foegenovega učinka”; to pomeni, da lahko globoko vdihavanje hiperkondenziranih kapljic ali čistih virionov, ki se v obliki kapljic ujamejo v obraznih maskah, poslabša prognozo in je lahko povezano z dolgoročnimi učinki okužbe s COVID-19 (podčrtal prev.). Čeprav je “Foegenov učinek” dokazan in vivo na živalskem modelu, so za njegovo popolno razumevanje potrebne nadaljnje raziskave.

 

Vir https://journals.lww.com/md-journal/Fulltext/2022/02180/The_Foegen_effect__A_mechanism_by_which_facemasks.60.aspx

Ta vnos je bil objavljen v ZDA, Zdravstvena tiranija, Znanost in tehnologija. Zaznamek za trajno povezavo.

2 Responses to Maske pripomorejo k 1,5-krat višji umrljivosti od kovida

  1. Andrej says:

    To, da maske ne preprečujejo virusnih obolenj dihal, je bilo znanstveno dokazano že pred pol stoletja. Ponovno je bilo dokazano na začetku plandemije in še enkrat po koncu. Ampak, na žalost, ti dokazi spadajo v rubriko “eppur si muove”.

    Kot ponavadi, hvala za tale prispevek. Premik v pravi smeri.

    • lado says:

      Ni za kaj, tudi tebi.
      Čeprav se čedalje bolj nagibam k tem, da tisti, ki hočejo, tudi pridejo do pravih informacij ne glede na to, kje te informacije so.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja