Ukrajinska tajna služba na lovu

Ukrajinski opozicijski aktivist in odvetnik Maxim Goldarb (Zveza levih sil) od februarja 2023 redno piše članke o razmerah v svoji domovini za NachDenkSeiten pod naslovom “Glasovi iz Ukrajine”. Med drugim je pisal o korupciji na obrambnem ministrstvu, naraščajočih totalitarnih težnjah, brutalnem preganjanju vsakršne levičarske opozicije, postopnem razkroju pravne države in se zavzemal za mirovna pogajanja. Zdaj smo od njega prejeli klic na pomoč, v katerem opisuje, kako je po zadnji objavi v NDS ukrajinska tajna služba SBU preiskala njegovo stanovanje, državno tožilstvo pa ga je obtožilo “informacijske dejavnosti v korist agresorja”. Njegovo pismo prenašamo v celoti.

Spoštovani Florian Warweg, dragi uredniki revije NachDenkSeiten,

hvaležen sem vam in vaši publikaciji, da ste brez strahu objavili moje članke, čeprav zahodne vlade in večina medijev molčijo o dejanskih razmerah v Ukrajini.

Pred kratkim ste objavili moj članek o tem, da so v Ukrajini vsi, ki se ne strinjajo z vlado, razglašeni za “izdajalce države”. Nekaj tednov po objavi tega članka, 12. oktobra 2023, je varnostna služba Ukrajine SBU v mojem stanovanju v Kijevu opravila preiskavo, med katero so bile zaplenjene osebne stvari in pokojninski prihranki mojih staršev, saj organi pregona niso mogli najti ničesar nezakonitega. Nato sta me Varnostna služba Ukrajine in tožilstvo, kot da bi sledila algoritmu, ki sem ga opisal v omenjenem članku, v odsotnosti obtožila domnevnega informiranja v korist agresorja in opravičevanja agresije proti Ukrajini.

Sodišču je bila poslana zahteva za mojo aretacijo in zaporno kazen. Hkrati mi sam dokument ni bil izročen v skladu z zakonsko predpisanim postopkom niti vročen, zaradi česar je bila grobo kršena moja pravica do obrambe. Na kakšni podlagi sta SBU in tožilstvo podala tako resno obtožbo?

Resni dokazi o moji krivdi, kot so operativni podatki, informacije brez stopnje tajnosti, rezultati zaslišanj prič, rezultati telefonskih prisluhov in preiskav? Ne. Morda vohunjenje, sabotaža, državni udar, umor, korupcija? Prav tako ne. Ker tega ni bilo in ni moglo biti: kot pravnik, kot odvetnik vedno delam izključno v pravnem okviru.

Toda danes v Ukrajini za pregon pripadnikov opozicije ne potrebuješ več dokazov o krivdi. Dovolj je, da na družbenih omrežjih objavljaš izjave o vzrokih in posledicah vojne v Ukrajini, ki se razlikujejo od uradnih stališč ukrajinskih oblasti.

O čem sem torej govoril v svojih člankih, objavah na družbenih omrežjih, govorih in intervjujih?

  • Govoril sem o potrebi po takojšnji prekinitvi sovražnosti in začetku mirovnih pogajanj.
  • Pisal sem o grozeči jedrski katastrofi.
  • Opozoril sem na koristnike vojne v Ukrajini, predvsem na oligarhijo in vojaško-industrijski kompleks.
  • Pisal sem o nepredstavljivi korupciji v Ukrajini, zlasti v vojski.
  • Odkrito sem govoril o razcvetu neonacizma v moji državi.
  • Poiskal sem zgodovinske vzporednice današnjim okoliščinam.

Pisal in govoril sem o vsem, kar je že dolgo znano v Ukrajini, Združenih državah, Evropi in po vsem svetu.

Toda v današnji Ukrajini je takšno izražanje mnenja miselni zločin, hud greh v očeh sedanje vlade, saj drugačnost, objektivnost in resnica spodkopavajo temelje njene moči. V današnji Ukrajini se to kaznuje z obvezno aretacijo brez sodnega naloga, z do 15 let zapora in zaplembo vsega premoženja.

Moj politično motiviran pregon je zgovoren primer brezpravnosti in sistematične represivne politike režima Zelenskega, ki je po mojem mnenju usmerjena v popolno uničenje nestrinjanja in opozicije v Ukrajini ter vzpostavitev diktature.

V sedanjih razmerah, ko je opozicija v Ukrajini prepovedana in preganjana, ko so ukrajinski opozicijski mediji zaprti, preostali pa širijo le uradno propagando, ko v Ukrajini ne velja pravo, oblasti pa sistematično in demonstrativno kršijo človekove pravice, sta nujni podpora in medsebojna pomoč spodobnih in aktivnih ljudi.

Danes tako jaz kot celotna Ukrajina potrebujeva medijsko in človeško podporo kot še nikoli prej, ne glede na obliko, v kateri se izrazi:

  1. z objavo tega pisma;
  2. s podporo pri širjenju teh informacij v vseh drugih množičnih medijih;
  3. s pozivom organizacijam za človekove pravice, vladam in parlamentom Nemčije, Avstrije in drugih držav, naj se pridružijo kampanji za zaščito svobode govora in demokracije v Ukrajini;
  4. s kakršnokoli drugo obliko podpore, ki se vam zdi mogoča.

Najlepša hvala!

Z najlepšim pozdravom

Maxim Goldarb,

predsednik stranke “Zveza levih sil – Za nov socializem”

 

Osnovne informacije o Maximu Goldarbu in stranki “Zveza levih sil”:

Maksim Goldarb je trenutno predsednik stranke “Zveza levih sil”, pred državnim udarom na Majdanu pa je bil glavni revizor in finančni nadzornik ukrajinskega ministrstva za obrambo. Zveza levih sil je ukrajinska opozicijska stranka, ustanovljena leta 2007, ki je usmerjena v demokratični socializem in si med drugim prizadeva za ustavitev divje privatizacije strateških državnih podjetij in prodaje kmetijskih zemljišč velikim tujim korporacijam, pa tudi za geopolitično nevtralnost Ukrajine. V kampanji se je zavzemala tudi za ruščino kot drugi uradni jezik in krepitev podeželja. Ti cilji so bili dovolj, da je bila stranka skupaj z drugimi levičarskimi strankami 17. junija 2022 prepovedana, vse njeno premoženje pa konfiscirano. Od takrat njeni člani delujejo v ilegali ali v izgnanstvu. Nekateri njeni voditelji so bili v zadnjih mesecih ugrabljeni in so nato izginili brez sledu, na primer ustanovitelj stranke Vasilij Volga.

Opomba urednika: Maxim Goldarb se v svojem pismu izrecno sklicuje na Floriana Warwega, saj je ta uredniško odgovoren za gospoda Goldarba kot gostujočega avtorja in je torej njegova neposredna kontaktna oseba.

Vir https://www.nachdenkseiten.de/?p=106250

Ta vnos je bil objavljen v Nacizem, NATO, Politika, Ukrajina, Vojna. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja