Medtem, ko so vse oči uprte v Gazo, se v Ukrajini še vedno dogaja

Ne vem, kaj naj si mislim o tem videu. Krvi ni, občutljivi ga lahko gledajo, posnet pa naj bi bil par dni nazaj nekje v Ukrajini. Pri najboljši volji pa ne vem, kaj naj si mislim o njem. Pošiljam za kasneje, skupaj z mojim skromnim teoretiziranjem.

Prvo vprašanje, ki mi je padlo na pamet je: “Ali je posnetek pristen?” Pri vsem smetju, ki kroži naokoli po internetu je več kot upravičeno. Prav lahko bi to bila Ruska psihološka operacija, ki naj bi Ukrajincem sugerirala, kako naj ravnajo z… khm… Ameriškimi? Angleško govorečimi? Svetovalci? Plačanci?

Po drugi strani pa, odkar sta EU in NATO začela besno cenzurirati vse, kar lahko cenzurirata, sem začel spremljati raznorazne Telegram kanale, ki jih kot zaveden državljan ne bi smel. GoPro posnetkov borbe od blizu tam kar mrgoli in pričujoči posnetek se od njih po videzu ne razlikuje. Predpostavka o pristnosti torej ni popolnoma nerazumna.

Če je posnetek pristen, je naslednje vprašanje: “Kako se je ta posnetek znašel na Telegramu? Na katerem kanalu se je najprej pojavil?” Edini možni odgovor je, da je GoPro padel v Ruske roke.

In naprej: “Kdo so tile Angleško govoreči tipi z Ameriškim naglasom? Kaj počnejo tam?”

Veliko vprašanj, a tale video nudi zelo malo odgovorov. Kar sledi, je samo delovna hipoteza in nič več. Bil bi zelo vesel, če bi bila napačna.

Zadeva zgleda zelo realistična. Ukrajinski vojaki, ki so se umikali… hmmm… pa so bili to res Ukrajinski vojaki? Ukrajinski vojaki so bili vsaj dosedaj prelepljeni z modrimi, rumenimi in živozelenimi trakovi. Na pričujočem posnetku jih ni videti. Ali je preveč nejasen, ali pa so si jih Ukrajinski vojaki odstranili.

Kakorkoli, recimo da so to Ukrajinski vojaki, ki so se skušali umakniti iz fronte. Pri tem so naleteli na “Barrier troops“. Slovenske besede za to žal ni, najboljši prevod bi mogoče bil “sile proti umiku”, ali nekaj takega. Wikipedija in ostali politično korektni viri omenjajo samo Sovjetske sile proti umiku, ampak dejansko so jih uporabljali tudi Nacisti, konkretno je bil to SS. Po vsem kar vem sodeč, tudi Ukrajinci nadaljujejo to prakso. Sile proti umiku so tokrat raznorazne neonacistične formacije, Azov pa to. Ne bi pa bilo čisto nič čudno, če bi bili del tega tudi kaki Ameriški ali Kanadski plačanci. Kanadski parlament je konec koncev nedolgo tega zganjal stoječe ovacije čisto pravemu Waffen SS Nacistu iz 2.svetovne vojne.

OK. Nadaljevanje hipotetične štorije. Ukrajinska vojaka sta se odločila, da bosta ostala živa, strgala dol modre/rumene/strupeno zelene trakove in odšla s fronte. Pri tem sta naletela na Ameriške svetovalce/plačance iz sil proti umiku, ki so jima rekli: “Je kdo od vaju ranjen? Potrebujeta medicinsko pomoč? Ne? Potem pa marš nazaj!” Ukrajinca sta plačance brez pardona in debate pobila po najkrajšem možnem postopku.

Kot že rečeno, veliko vprašanj in zelo malo odgovorov. Se pa po mojem skromnem mnenju splača posvetiti eno malenkost pozornosti temu videu in videti, kaj bo še prišlo na dan –  geolokacija, podrobnosti glede Ukrajinske uniforme, take stvari. Predvsem pa – je to osamljen primer, ali začetek trenda?


PS: Kolikor sem lahko izsledil na Telegramu, se je posnetek najprej pojavil tule:
https://t.me/Sever_Z/1841

Sodeč po opisu, naj bi kanal pripadal nekakšni prostovoljsko izvidniško-jurišni brigadi Ruske vojske. Komentar pod videom pravi, da je vse pod “naj bi”, posnetek se je pojavil nekje na internetu, lokacija neznana.

PPS: Množino sem v predzadnjem odstavku zamenjal z dvojino. Zadnje čase postajam malo malomaren glede tega, se opravičujem. Obenem sem opazil, da je streljal samo en od Ukrajinskih vojakov, drugi je stvar brezupno skušal rešiti na miren način.

Ta vnos je bil objavljen v Ukrajina, Video, Vojna. Zaznamek za trajno povezavo.

2 Responses to Medtem, ko so vse oči uprte v Gazo, se v Ukrajini še vedno dogaja

  1. Rado says:

    En starejši komercialist,
    od katerega sem jaz pred mnogimi leti, ob njegovem odhodu v pokoj prevzemal resor, mi je povedal, da je bil nemški mobiliziranec na vzhodni fonti, kjer so se spoadali s kozaki.
    Pravil je, da so tik za nemškimi enotami, ki so šle v napad, bile esesovske enote z avtomatskim orožjem in niso dovoljevali nobenega umika.

  2. lado says:

    Pa ni bilo tako samo pri Nemcih, ni skrivnost

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja