Par pripomb o najnovejši Izrelsko – Palestninski vojni.

Trenutno zbiram material za daljši prispevek o mRNA cepivih, pripravkih, ali kakorkoli že temu rečemo, ampak komentiranju dogajanju na Bližnjem Vzhodu se včasih tudi pri najboljši volji ne da izogniti.

Spopadi med Izraelci in Palestinci trajajo že od pamtiveka. Spor se vleče že generacije in rešitve ni videti. Dobrih fantov tu že zdavnaj ni več, nemogoče je podpirati tako eno, kot drugo stran. Poročanja glavnih medijev tu ne bi ponavljal, omenil bi samo par malenkosti, ki jim namenjajo malo ali nič pozornosti.

Izrael že tedne pretresajo nemiri, ker hoče vlada omejiti vpliv tamkajšnjega ustavnega sodišča. Ustavno sodišče prej ali slej postane spolitizirano in služi kot orodje, preko katerega je možno sprejeti odločitve, ki sicer nimajo nobene šanse, da bi šle skozi reden demokratični postopek. Tudi v Sloveniji imamo že take izkušnje.

Glavni cilj Hamasa je precej očiten: Sprovocirati Izraelsko vojsko, da napade Gazo. Izraelska vojska se tega lahko loti na sledeče načine:

  1. Letalski napadi, podobno kot v letih 2008 in 2009.
  2. Kopenski napad.
  3. Kombinacija obojega.

Karkoli od naštetega bo privedlo do nadaljnje notranje destabilizacije v Izraelu. Bombni napad bo ogrozil Izraelce, ki jih je Hamas ugrabil in odvlekel v Gazo. Izraelska javnost tega ne bi dobro sprejela. Kopenski napad bi zahteval ogromno žrtev med Izraelsko vojsko, ki je sestavljena v glavnem iz nabornikov, kar bi spet lahko privedlo do notranjepolitičnih težav. Izraelska vojska mora šele najti odgovor na FPV drone, ki so dramatično spremenili način bojevanja.

Jasno je, da bo Izraelski napad mobiliziral javnost v Islamskih državah, ampak to je bolj kot ne stranski efekt. Tole, naprimer, je scena iz Jemna:

https://youtu.be/WP_-HmjRSQw

Impresivno, ampak tudi če se derejo “Alah akbar” dokler ne bodo črni in plavi v ksiht, to na situacijo ne bo vplivalo popolnoma nič.

Bi pa lahko vplivala tale Hamasova zahvala Ukrajini za dobavljeno orožje:

Posnetek je začel krožiti po bližnjevzhodnih Telegram kanalih, se razširil v Ruske in najkasneje danes ali jutri bo našel pot tudi v Angleške, v kolikor že ni.

To, da je orožje, ki ga je Zahod dostavil Ukrajini, našlo pot v raznorazna konfliktna področja, je bilo že v štartu samo vprašanje časa. Konec koncev, če člani Mehiških mamilarskih kartelov marširajo okoli z vojaškim protitankovskim orožjem, zakaj ga ne bi imel še Hamas? Natanjahu se je glede tega že pred meseci pritoževal Zelenskemu. V kolikor se bo zahodna politika odločila, da ne bo več podpirala Ukrajine, bo to odličen izgovor.

Ko smo že pri Ukrajinski vojni: Ste opazili, da mediji o njej ne poročajo več? Glavni razlog je to, da je glasno opevana “protiofenziva” popolna katastrofa. Ukrajina je izgubila nekaj manj kot 100000 ljudi samo zato, da je izgubila eno malenkost ozemlja. NATOva skladišča orožja so prazna, težka industrija se ustavlja, vojne pa se samo s FPV droni, njihovi nizki ceni in učinkovitosti navkljub, ne da dobiti. Brez težkega železja pač ne gre.

Ta vnos je bil objavljen v Video, Vojna z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.

2 Responses to Par pripomb o najnovejši Izrelsko – Palestninski vojni.

  1. Rado says:

    Ko takole skačem iz problema v problem (Cepivo, Ukrajina, Bližnji vzhod, itd., itd., in o tem razmišljam in poskušam najti skupno točko, eliksir in to,
    se mi na eni točki vse skupaj zazdi tako enostavno, tako predvidljivo, da me glava zaboli.
    Kako je mogoče, da smo v celoti takšni kreteni, da ne spregledamo čisto enostavne šablone po kateri se svet perpetuira?

  2. Andrej says:

    Uh… Ravnokar sem opazil, da je YouTube odcenzuriral sceno iz Jemna. Strahopetci. Prispevka ne bom več popravljal, naj povezava na cenzurirani video ostane not.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja