Še o demografiji Ukrajine

Že na prvi pogled Ukrajinska demografija ni zgledala dobro, ampak Bernhard je včeraj in danes objavil še bolj katastrofalne podatke. Gremo po vrsti.

Ben Wallace, bivši obrambni minister Velike Britanije je nekaj sral po Telegraphu in med drugim se mu je zapisalo tole:

Povprečna starost [Ukrajinskih] vojakov na fronti je nad 40 let. Razumem, da bi predsednik Zelenski rad ohranil mladino za prihodnost, ampak…

Vsak, ki je imel kdaj opravka z Angleži, bo razumel, kaj ta “ampak” pomeni: “Mobiliziraj jih, daj jim puško v roke, razloži jim iz katerega konca puške letijo metki in jih pošlji na fronto že enkrat, domorodec blesavi! Pa kaj ti ni jasno!?” No, vrnimo se k bistvu: Povprečna starost nad 40. Kaj to pomeni? Možni odgovori:

  • Večina vojakov je stara malo nad 40
  • Večina vojakov je med 30 in 50
  • Starost je enakomerno porazdeljena med 18 in 70+

Bernhard si je, kot kaže, zastavil isto vprašanje, ampak za razliko od moje malenkosti se je potrudil priti stvari do dna. Med drugim je izbrskal s strani EU financirano študijo, objavljeno v začetku 2022. Najbolj bistvena v tej študiji je prebivalstvena piramida Ukrajine iz leta 2020:

Premaknite jo gor za tri leta in vrh bo dejansko pri štiridesetih letih. Medtem ko je moških nad 40 še dokaj veliko, število tistih ki so stari 30 ali manj, strmo pada.

Zaključek: Naj Ben Wallace bljuzi kakor hoče, v Ukrajini enostavno ni več mladine, ki bi jo lahko še mobilizirali. Če niso mrtvi ali pohabljeni so ušli, se skrivajo, ali pa bi raje umrli kot da bi dali življenje za Zelenskega.

Mimogrede, še par številk:

  • 2,1 otroka na žensko je v razvitih državah meja, na kateri se prebivalstvo lahko še ohranja. V najbolj nerazvitih in/ali od vojne prizadetih Afriških državah, kjer starost 8 let doživi tam 20% ali 25% otrok, je ta meja temu primerno višja.
  • 1,3 otroka na žensko je v razvitih državah meja, pod katero lahko prebivalstvo samo še pada. Upokojencev je vedno več, delazmožnih in otrokozmožnih prebivalcev pa vedno manj. Če mora vsak zaposleni prebivalec po takem ali drugačnem pokojninskem sistemu vzdrževati enega ali več upokojencev, si otrok enostavno ne more več privoščiti, tudi če bi jih hotel imeti. Otroci v taki situaciji postanejo luksuz. In, seveda, v nerazvitih koncih sveta je, kot že rečeno, ta meja višja.
  • In kje tu stoji Slovenija? Trenutno niti ne tako slabo. Po vseh podatkih, ki sem jih uspel izbrskati (Wikipedia, Svetovna Banka), smo glede natalitete nekje na ravni Kosova. Se še spomnim časov, tam okoli leta 1980, ko je bila Kosovska nataliteta okoli 4 ali 5 otrok na žensko in smo bili vsi panični zaradi tega. In zdaj smo vsi veseli, če tu in tam kak Kosovar legalno imigrira k nam. In Albanija? Še niže, tam nekje na ravni Japonske. Časi se spreminjajo, ni kaj.

 

Ta vnos je bil objavljen v Ukrajina, Vojna z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja