Do poslednjega Ukrajinca – in Ukrajinke

Ko je Ukrajina leta 1991 postala samostojna, je imela 48 milijonov prebivalcev. Do leta 2014 se je to število zaradi izseljevanja in nizke natalitete postopoma zmanjšalo na 31 milijonov. Po letu 2014 podatki niso več zanesljivi. Nikoli se namreč ne ve, ali so prebivalci odcepljenih območij (Krim, Doneck, Lugansk) všteti ali ne. Povečalo se je tudi izseljevanje. Samo v EU je po podatkih Evrostata med leti 2014 in 2022 dobilo delovna dovoljenja 4,9 milijona Ukrajincev. 3 milijone se jih je izselilo v Rusijo. V odcepljenih delih jih živi med 2 in 7 milijonov. Ukrajina je tako ob začetku leta 2022 imela približno 20 milijonov prebivalcev. Od tega je 10,7 milijona upokojencev, se pravi dobro polovico, kar je logično. Izseljevali so se tisti, ki so se lahko, se pravi mladi in izobraženi, nataliteta pa je šla samo dol. Če od preostalih 10 milijonov odštejemo ženske in (maloštevilne) otroke, pridemo na 4-5 milijonov. 2 milijona je že mobiliziranih, od tega je vsaj pol milijona mrtvih ali trajno invalidnih. Vsaj. Sodeč po razkritih ukrajinskih dokumentih, je živih samo še 10 do 20% vojakov, ki so se od lanske jeseni pridružili Ukrajinski vojski.

Ukrajini je torej v najboljšem primeru ostalo 2 milijona Ukrajincev, ki bi jih teoretično še lahko mobilizirala. Od tega jih je toliko in toliko starih pod 18 ali čez 50, invalidnih, kronično bolnih in podobno. Marsikdo se skriva, ali pa se je pretihotapil čez mejo. Statistike o tem seveda ni. Kijev bo torej kmalu prišel do točke, ko ne bo več imel koga mobilizirat, v kolikor je ni že dosegel. Ampak, če nima več koga mobilizirat, lahko še vedno mobilizira katere, enakost spolov pa to. Zakonodajne, propagandne in modne predpriprave so se že začele.

Pilotka dronov

Pilotiranje dronov na prvi pogled zgleda kot žensko opravilo, je pa zelo nevarno. Pilot mora biti fizično v bližini fronte in njegov položaj je s pomočjo radiotrigonometrije dokaj lahko odkriti. Je pa še vedno bolje kot tole

Mitraljezka

Od 1.oktobra dalje se bodo morale zdravnice in farmacevtke registrirati pri naborni komisiji. Veliko zdravnic in medicinskih sester ima vojaške knjižice, brez tega praktično ne morejo dobiti službe. To je že dolgo običajna praksa. Za farmacevtke pa je to nekaj novega. Poleg tega pa kake posebne kontrole nad registracijo za ženske dosedaj ni bilo. Posledica: Tisoče farmacevtk je na hitro zapustilo Ukrajino, ker so se bale, da bodo tudi zanje zaprli meje, kar pa ne bo enostavno. V ta namen bi morali uvesti elektronski register vseh žensk, ki ne smejo zapustiti Ukrajine. Zakon o tem je v parlamentu. Katera bi bila v registru je zaenkrat še stvar debate. Zelo verjetno bi bile podatke dolžne posredovati izobraževalne ustanove in delodajalci.

Nedvomno bo zgornji ukrep povzročil eksodus Ukrajinskih zdravnic, zobozdravnic, medicinskih sester, farmacevtk in ostalega medicinskega osebja, ki ga v Ukrajini že tako ali tako primanjkuje. V EU bodo sprejete z odprtimi rokami, saj medicinskega osebja primanjkuje tudi tu. V Estoniji in Poljski, naprimer, lahko začnejo delati takoj, brez komplikacij, ostale države pa se tudi pripravljajo, da bodo sprostile zakonske omejitve. Tudi Sloveniji bi vsekakor prišla prav kaka Ukrajinska zdravnica, medicinska sestra, ali pa dve. Tudi če Slovenščine ne obvlada 100% nič hudega, jezikovna bariera med Slovanskimi jeziki ni preveč visoka.

Kot zanimivost še par številk glede Ukrajinskih prebežnikov na Poljskem. Velik del ne potrebuje mednarodne zaščite. 71% od njih se preživljajo sami, vključno s tistimi, ki so si našli službo. 37% se je naučilo Poljščine, 60% ima rešen stanovanjski problem, 13% jih živi v hotelih ali hostelih in 11% pri Poljskih družinah. V letu 2022 so ustanovili 16,000 novih podjetij in 14,000 v prvi polovici leta 2023. Desetino vseh na novo odprtih podjetij na Poljskem v tem obdobju so ustanovili Ukrajinci.

 

Viri: Moon of Alabama, Hlib Parfonov, Pepe Escobar, Strana

Ta vnos je bil objavljen v Ukrajina, Vojna z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja