Ukrajinski mobilni operater je pomotoma razkril število padlih: 400000

Kot verjetno že veste, tako Rusi kot Ukrajinci teh številk ne objavljajo.

Mobilni operater “Kyivstar” je pred kratkim začel dobrodelno akcijo. Predlagal je, da bi ljudje pošiljali SMS-e na telefonske številke padlih Ukrajinskih vojakov in na ta način prispevali denar:

Gornji posnetek so sicer hitro izbrisali, a prepozno. Internet ne pozablja.

Mobilni operaterji imajo podatke svojih naročnikov v podatkovni bazi in vedo v kakšnem stanju so. Če je bil naročnik v Ukrajini in se je njegov telefon nehal povezovati z omrežjem, je precej jasno kaj se je zgodilo tudi če nihče ne odjavi naročnine. Podatka o tem, ali je so v številki 400000 všteti samo umrli naročniki Kyivstarja, žal nisem uspel zaslediti. Če naročniki ostalih mobilnih operaterjev niso zajeti, je celotna številka skoraj še enkrat višja,  glede na to, da je Kyivstarjev tržni delež nekaj pod 50%.

Za občutek, kaj pomeni teh 400000 mrtvih, par približnih številk. Točnih trenutno ne pozna nihče. Ukrajina je imela leta 2014 slabih 50 milijonov prebivalcev, od tega 5 milijonov moških primerne starosti za mobilizacijo. 10 milijonov se jih je do februarja 2022 izselilo. Ostalo je 3-4 milijone za boj sposobnih. Trenutno ima Ukrajina pod 30 milijonov prebivalcev, ostali so se bodisi izselili, pobegnili, ali pa bili priključeni Rusiji. Koliko jih je še sposobnih za boj, lahko samo ugibamo. Takole čez palec jih več kot 2 milijona ne more biti.

V prid temu, da so gornje številke verjetne, govorijo tudi posredni dokazi:

  • Ukrajinske oblasti so že pred časom prepovedale snemanje pokopališč in objavljanje posnetkov na internetu.
  • Pokopališča pokajo po šivih. V enem ali dveh primerih je šlo celo tako daleč, da so odkopali grobove sovjetskih vojakov iz 2.sv. vojne, da so naredili prostor za nove.
  • Kriteriji za mobilizacijo so drastično znižani. Mobilizirajo vse in vsakogar, tudi invalide in starejše od 60 let. Financial Times je med reportažo o vojaškem urjenju Ukrajincev za zahodu naletel celo na sedemdesetletnika.
  • Ukrajinske oblasti pritiskajo na zahodne države, naj za boj sposobne begunce deportirajo nazaj. Poljska je že dala pozitiven odgovor.

Vprašanje, kdaj in če sploh si bo Ukrajina demografsko opomogla.

Ta vnos je bil objavljen v Ukrajina, Vojna z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja