“Načrt ZDA proti Rusiji so pripravili pred tremi leti”

Manlio Dinucci

Strateški načrt Združenih držav proti Rusiji je pred tremi leti pripravila korporacija Rand. Rand Corporation s sedežem v Washingtonu je “globalna raziskovalna organizacija, ki razvija rešitve za politične izzive”: na voljo ima vojsko 1 800 raziskovalcev in drugih strokovnjakov, najetih iz 50 držav, ki govorijo 75 jezikov in so razporejeni po uradih in drugih lokacijah v Severni Ameriki, Evropi, Avstraliji in Perzijskem zalivu. Randovo ameriško osebje živi in dela v več kot 25 državah.

Korporacijo Rand, ki se razume kot “neprofitna in nestrankarska organizacija”, uradno financirajo Pentagon, ameriška vojska in letalstvo, agencije za nacionalno varnost (CIA in druge), agencije v drugih državah in vplivne nevladne organizacije. Rand Corp. se ponaša s tem, da je pomagala oblikovati strategijo, ki je Združenim državam omogočila, da so zmagale v hladni vojni in prisilile Sovjetsko zvezo, da je porabila svoja sredstva v napornem vojaškem spopadu. Ta model je navdihnil nov načrt, ki je bil pripravljen leta 2019: “Overextending and Unbalancing Russia” (Raztegniti Rusaijo in jo spraviti iz ravnotežja), tj. prisiliti nasprotnika, da se pretirano razširi, da bi ga tako spravili iz ravnotežja in zrušili. To so glavne smeri napada, začrtane v načrtu Rand Corp., po katerih so se v zadnjih letih dejansko gibale Združene države.

Najprej je treba Rusijo – določa načrt – napasti na najbolj ranljivi strani, to je na točki njenega gospodarstva, ki je močno odvisno od izvoza plina in nafte: v ta namen je treba uporabiti trgovske in finančne sankcije ter hkrati prisiliti Evropo, da zmanjša uvoz ruskega zemeljskega plina in ga nadomesti z ameriškim utekočinjenim zemeljskim plinom.

Na ideološkem in informacijskem področju je treba spodbujati notranje proteste in hkrati spodkopavati podobo Rusije navzven. Na vojaškem področju je treba delovati tako, da evropske države Nata povečajo svoje sile v protiruski funkciji. ZDA lahko z večjim vlaganjem v strateške bombnike in napadalne rakete dolgega dosega, usmerjene proti Rusiji, dosežejo visoko verjetnost uspeha in velike koristi ob zmernem tveganju. Z namestitvijo novih jedrskih raket srednjega dosega v Evropi, usmerjenih proti Rusiji, si zagotovijo visoko verjetnost uspeha, vendar tudi visoka tveganja.

S kalibriranjem vsake možnosti za dosego želenega učinka – ugotavlja Rand – bo Rusija na koncu plačala najvišjo ceno v soočenju z ZDA, slednje in njihovi zavezniki pa bodo morali vložiti veliko sredstev oz. jim spremeniti namembnost.

Kot del te strategije – predvideva načrt Rand Corporation za leto 2019 – bi “zagotavljanje smrtonosne pomoči Ukrajini izkoristilo največjo točko zunanje ranljivosti Rusije, vendar bi moralo biti vsako povečanje orožja in vojaških nasvetov, ki jih ZDA zagotavljajo Ukrajini, skrbno umerjeno, da bi povečalo stroške za Rusijo, ne da bi izzvalo veliko večji konflikt, v katerem bi imela Rusija zaradi bližine velike prednosti.”

Prav tu – na točki, ki jo je Rand Corporation poimenovala “največja zunanja ranljivost Rusije”, ki jo je mogoče izkoristiti z oboroževanjem Ukrajine na način, “umerjen tako, da poveča stroške za Rusijo, ne da bi izzval veliko večji konflikt” – je prišlo do preloma. Rusija, ujeta v politični, gospodarski in vojaški primež, ki sta ga ZDA in Nato vse bolj stiskala, pri čemer sta ignorirala večkratna opozorila in predloge Moskve za pogajanja, se je odzvala z vojaško operacijo, ki je uničila več kot 2 000 vojaških objektov v Ukrajini, ki jih dejansko niso zgradili in nadzorovali kijevski vladarji, temveč poveljstva ZDA in Nata.

Članek, ki je pred tremi leti poročal o načrtu Rand Corporation, se konča s temi besedami: “Možnosti v načrtu so v resnici le različice iste vojne strategije, katere ceno v smislu žrtev in tveganj plačujemo vsi”. Evropejci jo plačujemo zdaj in jo bomo plačevali vedno dražje, če bomo še naprej zanemarljive lutke v tej strategiji.

 

Vir: https://www.globalresearch.ca/ukraine-was-all-written-rand-corp-plan/5773288?doing_wp_cron=1690264989.4454810619354248046875

Karta: livemap

Prevod L.P.

Ta vnos je bil objavljen v EU, NATO, Ukrajina, ZDA z značkami , . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja