Malo bolj optimističen video o kasetnih bombah

Posneto avgusta leta 2022 v Donbasu v vasi, na katero so padle kasetne bombe naložene z minami tipa PFM-1. Osnovne značilnosti: Plastično ohišje, aerodinamična oblika, majhna teža. Izpuščene v velikih količinah, jadrajo proti zemlji. Po pristanku se aktivirajo, potem pa eksplodirajo če karkoli deformira ohišje. Njihov osnovni namen ni ubiti sovražnika, ampak ga pohabiti in s tem obremeniti njegove reševalne in zdravstvene zmogljivosti. Ubijejo lahko kvečjemu otroka, odraslega pa ne.

Kakorkoli, vaščani so se odločili mine počistiti sami:

Kako funkcionirajo kasetne granate, ki jih ZDA trenutno dobavljajo Ukrajini, ne vem čisto točno. Glavni problem pri njih je visok odstotek neeksplodiranih min, ki še leta in desetletja potem, ko so bile odvržene, ogrožajo ljudi – tako vojake ene in druge strani, kot tudi civiliste in njihove potomce.

Biden je izjavil, da so kasetne granate poslali Ukrajini zato, ker enostavno nimajo več druge 155mm municije. Nekako se mi zdi, da se tokrat za spremembo ni lagal. Dejstvo, da so NATO-va skladišča prazna, je možno preveriti iz večih neodvisnih javno dostopnih virov. Težke industrije, s pomočjo katere bi lahko zaloge dopolnili, pa tudi ni več, še posebej v EU.

Ta vnos je bil objavljen v Ukrajina, Video, Vojna z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja