Alexandre Robert: Kako so Tuaregi podkurili Wagnerju

Za začetek ena malenkost: Aleksandre Robert pravi, da je bil to Wagner, ampak Wagnerja v Afriki, vsaj uradno, ni več. Po novem ruske interese tam zastopa Afriški korpus – ne nemški, ampak ruski (Африканский корпус). Mnenja o tem, ali je Afriški korpus isto kot Wagner so deljena. Po vsem kar vem, je bil prvotni Wagner razpuščen kmalu po tisti Prigožinovi norčiji junija 2023. Zaposleni so dobili na izbiro da bodisi gredo v Belorusijo, ali pa se pridružijo ruski redni vojski. Je torej Afriški korpus konkurenca Wagnerju, Wagner pod drugim imenom, ali Wagner z drugimi sredstvi? To vprašanje malo spominja na tisto o Tezejevi ladji. V končni fazi je to samo stvar definicije.

Naj so Tuaregi podkurili Wagnerju, Afriškemu korpusu ali nečemu drugemu – v vsakem primeru je robertov video vreden ogleda.

Najprej kratek povzetek oziroma kontekst. Tuaregi so napol nomadsko, puščavsko in bojevito ljudstvo, ki živi na obmejnih območjih približno petih afriških držav, od katerih nobene ne šteje za svojo domovino in proti katerim se je vedno pripravljeno bojevati. Ena od njih je Mali. Mali je bil do pred kratkim, za vse praktične namene, francoska kolonija. Leta 2021 se je tam zgodil vojaški udar. Vojaška vlada je ob pomoči Wagnerja oziroma Afriškega korpusa brcnila Francoze ven. Potem so se eni, drugi, ali oboji odločili polastiti se nekih nahajališč lahko dostopnega zlata, ki so se slučajno nahajala na tuareškem ozemlju. In potem je počilo. Več v videu:

Robert upravičeno dvomi, da so bili ukrajinski inštruktorji ali prostovoljci kakorkoli vpleteni v celo zadevo. Tuaregi so se borili tako kot vedno, iz istih razlogov kot vedno. Se je pa ukrajinska vojaška obveščevalna služba nekaj hvalila, da je Tuaregom pomagala z obveščevalnimi podatki. Zaradi tega je Mali prekinil diplomatske odnose z Ukrajino. Ali je Ukrajina res kaj pomagala ne vem. V vsakem primeru pa je rahlo butasto, če se obveščevalna služba javno hvali s svojimi podvigi, resničnimi ali izmišljenimi.

Mimogrede, Robert svoje videe vedno začini z odlomki iz raznih filmov in videoiger. Tokrat je uporabil Wagnerjev propagandni film “Najboljši v peklu“.

Ta vnos je bil objavljen v Afrika, Alexandre Robert, Video. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja