Davoška kronika: Project DISARM

Na projekt DISARM je na svojem blogu opozoril Johnson Larry C. Johnson, bivši analitik pri CIA. Johnson sicer piše zelo pametne stvari in kar napove, se praviloma uresniči. No, glede projekta DISARM pa se bojim, da je malo pretiraval. Johnson je podrobno raziskal katere vladne in neprofitne organizacije so vmešane v ta projekt. Njegov osnovni namen naj bi bil, enostavno povedano, izmenjava podatkov o tem, kdo je kaj narobe napisal na internetu in bi ga bilo treba cenzurirat. Oziroma, malo manj enostavno povedano: Standard izmenjave podatkov za Cenzorsko industrijski kompleks.

Lahko, da sem kar spregledal, ampak med brskanjem po GitHub repozitoriju nisem našel nič drugega kot rahlo štorast program za vnos in popravljanje podatkov v Pythonu. Vnešene podatke je možno izvoziti v Excel preglednico ali JSON. Predstavljal bi si, da si raznorazni lovci na dezinformatorje in disidente izmenjujejo podatke na tak način.

Za tehnično nepodkovane sta najbolj zanimiv del projekta tile Excel preglednici, ki jih najdete tule.

DISARM_DATA_MASTER.xlsx so na enem mestu zbrane vse šifre in definicije, ki se uporabljajo pri vnosu in izmenjavi podatkov. V kratkem YouTube videu na Disarmovi strani je vse to na kratko razloženo. Točne definicije so važne, klasifikacija pa tudi, ker nudi dokaj dober vpogled v način razmišljanja njenih avtorjev. Zanimiv je spisek tehnik, ki vsebuje skoraj 300 postavk.

DISARM_DATA_MASTER.xlsx med drugim v zavihkih “tools” in “suggested_externalgroups” najdemo spisek več kot 200 organizacij, ki so del cenzorsko-industrijskega kompleksa. V zavihku “narratives” je spisek tem, ki sprožijo cenzuriranje. Nekatere so resnične, druge ne, nekatere so enostavno butaste, ampak cenzorjev to ne zanima. Zanje je važno samo to, katera propagandna povestica je uradno požegnana in katera ne.

Če koga ta tema slučajno posebej zanima, si lahko pogleda še dokumentacijo.


OK. Dovolj Davosa za letos.

Ta vnos je bil objavljen v Svetovni gospodarski forum, Znanost in tehnologija z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja