(Ne)sporazum o črnomorskem žitu in odziv Rusije

Dmitry Polyanskiy @Dpol_un, ruski veleposlanik pri ZN

Namesto dejanskega izvzetja iz sankcij je Rusija od sekretariata ZN dobila le nov odmerek obljub. Tokrat so generalni sekretar ZN in njegovi strokovnjaki predstavili štiri prelomne predloge: ponovno priključitev hčerinske družbe ruske kmetijske banke na sistem SWIFT, vzpostavitev zavarovalniške platforme, odblokiranje sredstev ruskih proizvajalcev gnojil v tujini in omogočanje vstopa ruskih ladij v evropska pristanišča. V zameno želijo, da Rusija zagotovi takojšnje in popolno nadaljevanje črnomorske pobude.

Vendar tako kot prejšnji predlogi ZN tudi ti predlogi ne vsebujejo nobenih novih elementov in ne morejo služiti kot podlaga za kakršen koli oprijemljiv napredek v smislu ponovne vzpostavitve normalnega izvoza naših kmetijskih proizvodov.

Večkrat je bilo navedeno, tudi v naših javnih pripombah, da ne obstaja izvedljiva alternativa za ponovno priključitev ruske kmetijske banke na sistem SWIFT, bodisi prek njenih podružnic ali hčerinskih družb bodisi tako, da transakcije obdeluje banka JP Morgan. Mimogrede, na začetku je bilo to obrobno orodje, ki je prenehalo delovati po propadu črnomorske pobude. Le nekaj dni pred vrhom Rusija-Turčija v Sočiju je frankfurtska Commerzbank obvestila rusko kmetijsko banko, da je zaprla njen korespondenčni račun, denominiran v eurih.

Obljube o vzpostavitvi namenske zavarovalne platforme za ruske kmetijske proizvode poslušamo že od avgusta 2022, vendar se iz neznanega razloga nikoli niso uresničile.

Enako velja za dovoljenje ruskim ladjam in tovoru, da vstopajo v tuja pristanišča. Združeni narodi niso uspeli odpraviti ustreznih ovir, ki izhajajo iz sankcij – celotno rusko ozemlje se obravnava kot vojno nevarno območje, specializirani ruski prevozni in zavarovalniški subjekti ter podjetja pa so se znašli na sankcijskih seznamih. Poleg tega so bili proizvajalci gnojil pozvani, naj priznajo svoj status sankcioniranega podjetja, da bi tako odblokirali svoja tuja sredstva in lahko na lastno odgovornost zaprosili za izjeme.

Očitno je, da so vsi ti površni ukrepi in obvozi namenjeni posnemanju dejanskih prizadevanj brez prave rešitve, tj. odprave sankcij in omejitev, uvedenih za zadevne ruske gospodarske subjekte. Sankcije so bile uvedene tudi za uvoz nadomestnih delov v Rusijo, saj se ti izdelki štejejo za blago z dvojnim namenom. Združeni narodi iz istega razloga niso niti omenili potrebe po obravnavi tega sistemskega vprašanja.

Generalni sekretar ZN ni povedal ničesar o plinovodu Togliatti-Odessa, čeprav je bil 8. marca na posebnem obisku v Kijevu in je 26. aprila podal poseben predlog. Po tem cevovodu je teklo dovolj gnojila za pridelavo hrane za 45 milijonov ljudi. Ko je Ukrajina razstrelila cevovod na svojem ozemlju, se je sekretariat ZN odločil, da tega ne bo omenil, čeprav je bil to osrednji element obeh istanbulskih sporazumov.

Prav tako ostaja odprto vprašanje, kaj nameravajo Združeni narodi storiti v nadaljevanju, da bi uresničili memorandum med Rusijo in ZN, glede na besede Antonia Guterresa, da ZN ne nameravajo odstopiti od sporazuma. Vendar pa so bila ustrezna prizadevanja de facto prekinjena. Generalna sekretarka UNCTAD Rebeca Grynspan, ki je bila zadolžena za nadzor nad tem sporazumom, ima od julija 2023 vabilo za obisk Moskve, da bi opravila naslednji krog pogovorov, vendar so za zdaj ustavljena celo redna poročila o izvajanju. Kljub temu so Združeni narodi še vedno zastopani v skupnem koordinacijskem centru v Istanbulu, čeprav so zaradi prenehanja črnomorske pobude ta mandat izgubili.

V tem kontekstu Rusija ponovno potrjuje svoje načelno stališče, ki ga je 4. septembra predstavil predsednik Vladimir Putin.

Pripravljeni smo preučiti možnosti za oživitev črnomorske pobude. Vendar se to lahko zgodi šele, ko bodo izpolnjene vse zahteve za odpravo sankcij, uvedenih za ruska podjetja, ki se ukvarjajo s kmetijskimi proizvodi in gnojili. Očitno je, da zaenkrat nič ne kaže, da bodo zahodne države naredile kakršen koli korak na tej poti, medtem ko je Kijev šel tako daleč, da je izjavil, da si bo še naprej prizadeval za uvedbo še strožjih sankcij proti Rusiji, pri čemer ga niti najmanj ne zanima, da svetovni jug potrebuje žito in gnojila ali da je svetovna prehranska varnost na splošno pomembna.

Rusija pa bo še naprej izvažala hrano in gnojila, kar bo imelo stabilizacijski učinek na svetovne cene in izboljšalo razpoložljivost teh proizvodov. Prav tako si bomo še naprej prizadevali za brezplačno dobavo naših izdelkov tistim, ki jih potrebujejo.

Vir: https://twitter.com/Dpol_un/status/1699465020663312461

Prevod L.P.

Op.prev. Glede na praviloma enostransko kritiko zahodnih politikov zaradi ruskega nesodelovanja pri distribuciji ukrajinskega žita po Črnem morju se mi je zdelo umestno osvetliti tudi ruski pogled na to zgodbo.

Ta vnos je bil objavljen v Hrana, Propaganda, Ukrajina z značkami . Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja